Tavarapyörä ja kärry apuna: perheen liikkuminen ilman autoa
Lapsiperheet ovat heränneet etsimään arjen monipuolisiin ja usein muuttuviin liikennetarpeisiinsa pienipäästöisiä ajoneuvoja. Kaupungissa päästötön arkiliikkuminen onnistuu kätevästi perhepyörällä.
Tavarapyörät ovat kaupungeissa ympäri Eurooppaa yhä tavallisempi näky, erityisesti lapsiperheiden käytössä. Kaupunkioloissa perhepyöriä voikin palvella jopa paremmin kuin auto.
Myös tavanomaisen pyörän perään kiinnitettävä kärry on kätevä vaihtoehto. Pyörällä kuin pyörällä pääset aina suoraan ovelle, liikkuminen on vaivatonta, et juutu ruuhkiin – etkä jää koskaan ilman parkkipaikkaa.
Sopii erityisesti lasten kuljettamiseen
Kaikkia vanhempia yhdistää kysymys, miten sovittaa yhteen arjen pyörittäminen ja lasten kuljettaminen. Pienten kyyditseminen edellyttää jonkinlaista kuljetusratkaisua. Pitkään helpointa on ollut hankkia auto.
Mutta kaikki eivät halua, että oma elämä on yhtä autolla ajamista. Arki sujuu hyvin, kunhan lasten kuljettamiseen on toimivat käytännöt. Tavarapyörän tai pyörän peräkärryn hankinta on parhaimmillaan täydellinen ratkaisu.

Helppo, nopea ja taloudellinen
Päiväkotiin pyörällä pääsee ilman pysäköimisen vaivalloisuutta. Kaupasta perhepyörällä saa kaiken vessapaperista vaippoihin mukaan perhekoossa. Alle viiden kilometrin matkoilla pyörä on lähes aina nopein liikennemuoto.
Laadukas perhepyörä on tehty kestämään ja sen elinkaari on helposti vähintään kymmenen vuotta. Hyvällä ylläpidolla pyörä kestää useita kymmeniä vuosia ja voidaan korjata ajokelpoiseksi yhä uudelleen.
Tavarapyörä on perhepyörä
Tavarapyörästä tulee oikeasti perhepyörä heti, kun laatikkoon tai tavaratelineelle kiinnittää muutaman pehmeän tyynyn ja turvavöillä varustetun penkin. Tilaa riittää niin ostoskassien, koulureppujen kuin harrastusvälineiden kuljettamiseen, ja usein laatikkoon mahtuu mallista riippuen kaksi isompaa lasta tai useampi kyytiläinen pienemmässä koossa. Monissa malleissa on vakiona myös säädettävä selkänoja ja ISO-fix -kiinnitys turvakaukalolle, joten toinen lapsi voi matkustaa vaaka-asennossa kaukalossa ja isompi istuimessa laatikon perällä. Laatikon alapuolella oleva tavaratila ja telineet kantokasseille tai juomapulloille tekevät tavarapyörästä arjen monitoimityöhevosen – ja kun perheen yhteiset menot kulkevat samalla välineellä, autot voi jättää talliin.
Vauvan kanssa liikkeellä
Pikkuruisen kanssa retkelle lähtiessä perhepyörään asennettava turvakaukalo tai -istuin on turvallisin valinta. Vauva istuu makuullaan tai puolikorotetussa asennossa, ja kaukalon ympärille rakennettu kestävä kehikko suojaa kuoppaisellakin kadulla. Suojaa vauva tuulelta, sateelta ja liialliselta auringolta säädettävällä kuomulla tai irrotettavalla tuulilasilla, ja varmista, että kaukalon pehmusteet tukevat pään ja niskan asentoa. Lyhyemmillä matkoilla riittää, että vauva viihtyy istumassa, mutta pidemmillä ajomatkoilla kannattaa pitää taukoja avaamalla kaukalo tasaiselle alustalle ja antaa vauvan venytellä jalkoja ja juoda rauhassa. Kerrospukeuminen, hyvät heijastimet sekä ajo-olosuhteiden tarkistus ennen lähtöä – renkaiden ilmanpaineet, jarrut ja kaukalon kiinnitys – varmistavat, että matka sujuu mukavasti ja turvallisesti.

Erilaisia perhepyöriä
Perhepyörien valikoima on tänä päivänä laajempi kuin koskaan – tarjolla on niin kompaktiin kaupunkiajossa hiottuja kaksirenkaisia kuin tukevia kolmirenkaisia malleja. Kaksirenkaiset perhepyörät ovat lähempänä tavallista polkupyörää; ne ovat ketteriä, kääntyvät ahtaissakin paikoissa ja vievät vähemmän tilaa pihalla tai säilytyksessä. Ne sopivat erityisesti perheille, jotka haluavat yhdistää tavarankuljetuksen ja vauhdikkaan kaupunkiajon. Kolmirenkaiset mallit puolestaan korkean vakauden ansiosta soveltuvat paremmin suurempien kuormien ja useamman lapsen kuljettamiseen: leveyden myötä ajotuntuma on rauhallinen ja turvallinen, eikä pelkkä yhden lapsenliikekin heiluta runkoa. Materiaalivalinnoissa on tarjolla kevyttä alumiinia, tukevaa terästä ja jopa komposiittimuovia, ja laatikoiden muodot vaihtelevat perinteisistä suorakulmaisista laatikoista tyylikkäisiin, aerodynaamisiin “laivanrunkoihin”. Väritkin vaihtelevat hillityistä maanläheisistä sävyistä kirkkaisiin ja ilmeikkäisiin – jokaiselle perheelle löytyy oma ilmeensä.
Kaksi vai kolme rengasta
Perhepyöriä saa sekä kaksi- että kolmirenkaisina. Suurimpia eroja ovat, että kaksirenkainen on ajo-ominaisuuksiltaan lähempänä tavallista polkupyörää ja vie vähemmän säilytystilaa kuin leveämpi ja ajotuntumaltaan erilainen kolmirenkainen pyörä.
Kolmen renkaan etuna on, että ne pitävät pyörän käytännössä aina tasapainossa. Et kaadu syksyn ja talven liukkailla keleillä. Kaksirenkaisella pyörällä taas pääsee kovempaa kuin kolmella renkaalla. Mallista riippuen kolmirenkaisen pyörän kyytiin mahtuu yleensä merkittävästi enemmän tavaraa kuin kaksirenkaisen kyytiin.

Sähköllä vai ilman
Perhepyörää hankkiessa kannattaa miettiä haluaako pyörän sähköavusteisena vai ilman sähköjä. Tavarapyörät ovat yleistyneet erityisesti sähkön tultua osaksi niitä. Sähköavusteinen pyörä taipuu lähes mihin tahansa ja tekee lapsiperheen arjesta helppoa.
Selvästi yli puolet Suomessa myydyistä tavarapyöristä on sähköavusteisia. Sähkö helpottaa varsinkin ylämäissä ja talvioloissa sekä motivoi käyttämään pyörää joka päivä. Sijoittamalla sähköön pyörä ei takuulla jää tallin perukoille pölyttymään.
Perhepyörä on ilman sähköjäkin käytännöllinen. Ylämäessä ja marraskuun loskassa tavallista polkupyörää painavampaa laatikkomallista pyörää on toki raskaampaa polkea ilman sähkön tuomaa helpotusta.
Kallista vai ei
Moni haaveilee sähköavusteisen perhepyörän hankinnasta, mutta toive tyssää hintaan. Jos huomioi vain hankintakulut, unohtuvat todelliset käyttökustannukset. Ne ovat tavarapyörän osalta korkeintaan parin sadan euron tienoilla vuodessa. Rahaa kuluu osien vaihtamiseen ja huollossa käyttämiseen.
Viiden vuoden jaksolla perhepyörän käyttö ja ylläpito maksavat todennäköisesti reippaasti alle sen, mitä pyörä maksoi uutena. Lisäksi hyvin ylläpidetty tavarapyörä säilyttää myös korkean jälleenmyyntiarvon.
Perhepyörä vai perheauto
Perhepyörä maksaa itsensä noin vuodessa takaisin. Halvimmankin auton pitäminen maksaa vuodessa kolmisen tonnia. Rahaa kuluu bensaan, pysäköintiin, huoltoon, veroihin, vakuutukseen, katsastukseen, renkaidenvaihtoon ja pesuihin.
Viiden vuoden jaksolla auton käyttöön ja ylläpitoon saakin helposti kulumaan saman verran kuin uuden auton ostaminen maksaa. Käytetyn auton jälleenmyyntiarvo tippuu helposti käytetyn tavarapyörän alle.