Terveys

Lihashuoltovasaran käyttö

Tässä blogissa käymme läpi kaiken tarvittavan tiedon, jotta voit hyödyntää lihashuoltovasaraa tehokkaasti ja turvallisesti.

Lihashuoltovasara on monipuolinen ja käytännöllinen työkalu lihasten käsittelyyn ja rentouttamiseen. Se on erityisen hyödyllinen lisäväline fillaristeille sekä yleisesti urheilijoille ja kuntoilijoille, mutta sopii myös kaikille, jotka haluavat pitää lihaksensa hyvässä kunnossa.

Miksi kannattaa käyttää lihashuoltovasaraa?

Toimintaperiaate on yksinkertainen. Lihashuoltovasaran kevyt tärinä lähettää suoria, väriseviä pulsseja lihaksiin. Tämä lisää veren virtausta, jolloin jumit lihaksista vähenevät. Jumien väheneminen puolestaan taas lievittää kipuja ja nopeuttaa palautumista.

Lihashuoltovasaraa voidaan käyttää myös ennen harjoitusta. Lihashuoltovasaran käyttö ennen treeniä on hyvä tapa herätellä lihakset alkavaa treeniä varten. Tällöin pitää muistaa, ettei innostu hieromaan lihasta liian pitkään. Ennen treeniä sopiva käsittelyaika on noin 30 sekuntia aktivoidaksesi lihakset ja hermosäikeet. Harjoituksen jälkeen voit käyttää lihashuoltovasaraasi turvallisesti jopa 2 minuutin ajan kussakin lihasryhmässä. Tämä prosessi voidaan toistaa päivän kuluessa vähintään 1-2 tunnin levon välillä.

Parasta vasaran käytössä on se, että voit helposti kohdentaa hieronnan juuri niihin lihaksiin, joiden koet tarvitsevan hierontaa. Tämä voi esimerkiksi hierontarullan kanssa olla välillä haastavaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä isompi hierontapää, sitä isompaan lihakseen se on tarkoitettu. 

Vaikka lihashuoltovasara yhdistetäänkin huippu-urheilijoihin, voidaan sitä käyttää myös normaalissa arjessa osana hyvinvointia. Lihashuoltovasara onkin erinomainen keino purkaa työpäivän aikana syntyneitä lihasjumeja esimerkiksi hartioista.

Lihashuoltovasaran käyttö on hyödyllistä monestakin eri syystä. Tässä muutamia tärkeimpiä:

 1. Rentouttaa lihaksia: Lihashuoltovasaran avulla voit rentouttaa kireitä ja jännittyneitä lihaksia. Tämä auttaa parantamaan lihasten joustavuutta ja liikkuvuutta, mikä puolestaan auttaa välttämään lihasten loukkaantumisia ja kipuja.
 2. Parantaa verenkiertoa: Lihashuoltovasara auttaa parantamaan verenkiertoa käsitellyllä alueella. Tämä auttaa kuljettamaan happea ja ravinteita lihaksiin, mikä auttaa nopeuttamaan palautumista ja vähentämään lihaskipua.
 3. Vähentää kipua: Lihashuoltovasaran käyttö auttaa vähentämään lihaskipua ja jäykkyyttä. Se voi myös auttaa lievittämään kipua, joka johtuu esimerkiksi lihasten ylirasituksesta, rasituksesta tai vammoista.
 4. Parantaa suorituskykyä: Lihashuoltovasaran käyttö auttaa parantamaan lihasten suorituskykyä ja kestävyyttä. Se auttaa myös parantamaan lihasvoimaa ja -voimantuottoa.
 5. Rentouttaa mieltä: Lihashuoltovasaran käyttö auttaa rentouttamaan kehoa ja mieltä. Se voi auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan unen laatua.

Miten lihashuoltovasaraa käytetään?

Kerrotaan tämä nyt pois alta: lihashuoltovasaran käyttö on melko yksinkertaista. Tästä oppaasta voit kuitenkin ottaa talteen muutamia yksinkertaisia tekniikoita, jotka auttavat maksimoimaan hierontatuokion hyödyt ja treenin jälkeisen palautumisen. 

Lihashuoltovasaran käyttö on melko yksinkertaista, mutta on tärkeää käyttää sitä oikein ja turvallisesti. Tässä on muutamia perusohjeita lihashuoltovasaran käyttöön:

 1. Valitse sopiva lihashuoltovasara: On tärkeää valita lihashuoltovasara, joka sopii tarpeisiisi. Jos olet vasta aloittamassa lihashuoltovasaran käyttöä, valitse lievempi ja kevyempi malli. Jos olet urheilija tai treenaat säännöllisesti, saatat tarvita raskaamman ja tehokkaamman lihashuoltovasaran.
 2. Lämmittele ensin: Ennen kuin aloitat lihashuoltovasaran käytön, varmista, että olet lämmitellyt kehosi hyvin. Voit tehdä kevyitä venyttely- tai lämmittelyliikkeitä, käyttää lämpötyynyä tai ottaa lämpimän suihkun.
 3. Käytä oikeita asentoja: Käytä lihashuoltovasaraa aina oikeassa asennossa ja varmista, että käsittelet oikeaa lihasryhmää. Lihashuoltovasaraa voi käyttää esimerkiksi hartioissa, selässä, jaloissa, pohkeissa ja pakaroissa.
 4. Käytä oikeaa voimakkuutta: Käytä lihashuoltovasaraa aina oikealla voimakkuudella. Aloita kevyesti ja lisää voimakkuutta vähitellen. Vältä kovaa painetta tai käyttöä herkillä alueilla, kuten nivelessä tai luiden lähellä.
 5. Käytä lihashuoltovasaraa säännöllisesti: Lihashuoltovasaraa kannattaa käyttää säännöllisesti, jotta saat parhaat tulokset. Voit käyttää sitä päivittäin tai tarpeen mukaan.

Lisäksi on tärkeää huomioida, että lihashuoltovasara ei ole tarkoitettu kaikille, kuten raskaana oleville tai henkilöille, joilla on tiettyjä terveysongelmia. Jos olet epävarma, kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen lihashuoltovasaran käytön aloittamista.

Vinkit lihashuoltovasaran käyttöön

 Viisi ohjetta lihashuoltovasaran käyttöön

 1. Lihashuoltovasara on hyvä kääntää päälle ENNEN sen asettamista vartalolle. Yhtäkkinen impakti voi vihlaista lihaksessa tai voi johtaa jopa mustelmiin.
 2. Aloita pienimmällä nopeudella, sillä lihaksilla menee jonkin aikaa tottua väriseviin pulsseihin. Korkealta aloittaminen voi olla kivuliasta mikäli et ole ehtinyt selvittää lihaksen vastaanottavuutta. Muista myös, että arkuus voi johtua lihaksen mikrorepeämistä tai tulehdustilasta. Lihasten vasaroiminen väkisin voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Enemmän ei ole aina parempi.
 3. Riippumatta siitä nopeudesta, jota käytät, tarkoitus on ”liu’uttaa” lihashuoltovasaraa lihaksen päällä. Hierontapään äärimmäinen alaspäin kohdistuva paine kehoon ei ole tarpeen. Anna lihashuoltovasaran tehdä työtä, kun liu’utat sitä varovasti lihasten yli. Käytä kevyttä tai korkeintaan kohtalaista painetta.
 4. Älä käytä lihashuoltovasaraa montaa minuuttia samaan lihakseen. Optimaalinen käyttöaika on noin 30-120 sekuntia riippuen käyttötarkoituksesta. Ylimääräinen käsittely voi hetkellisesti vahingoittaa lihasta tai hermostoa. 
 5. Muista rentoutua! Olet ostanut lihashuoltovasaran lievittämään lihasten kireyttä etkä pahentamaan sitä. Jos olet liian jännittynyt ja jännität lihasta vasaroidessasi sitä, et saa kaikkia hyötyjä käsittelystä irti. Hengitä sisään, hengitä ulos ja liikuttele lihashuoltovasaraa hitaasti lihaksen myötäisesti.

Hyviä palautumishetkiä toivottaen – Fillaristi


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *