Retkeily on oivallinen lisäharrastus pyöräilijälle
Harva liikuntamuoto virkistää kehoa ja kehittää peruskuntoa yhtä hyvin kuin patikointi luonnossa. Maastoista ei ole puutetta, vaikka asuisi Helsingissä. Patikointi on kaiken lisäksi oivallinen lisäharrastus fillaroinnin rinnalle. Yksi vaihtoehto on myös yhdistää patikoinnin ja fillaroinnin parhaat puolet, eli aloittaa bikepacking.
Patikointi luonnossa on erinomaista peruskestävyysharjoittelua. Tästä kertoo jo se, että kilpaurheilijat, kuten esimerkiksi hiihtäjät ja suunnistajat käyttävät sitä harjoittelussaan. Patikkatreeneillä on monta hyvää ominaisuutta.
Pitkät lenkit
Maastossa patikoiden kuntoilijakin pystyy tekemään jopa tuntien peruskuntolenkkejä, ja peruskunnon varaanhan rakentuu kestävyyssuorituskyky.
Kehoon kohdistuvat iskut ovat patikoidessa paljon pienemmät verrattuna juoksuun. Juostessa kehoon kohdistuu n. 3 kertaa kehon painoa vastaava voima joka askeleella. Siksi yli puolentoista tunnin juoksulenkit ovat kuormittavia, ellei ole jo entuudestaan kokenut juoksija. Metsässä patikoitaessa iskuvoimat ovat paljon alhaisemmat, mikä alentaa rasitusvammariskiä.
Tehon säätely
Harjoituksen intensiteetin säätely on metsälenkillä helppoa. Sykkeen saa maastossa helposti peruskuntoalueelle ja ylikin, kun valitsee riittävän mäkisen ja raskaan maaston. Halutessaan voi ottaa reppuun lisäpainoa. Myös sauvat lisäävät tehoa.
Monipuolisuus
Maastossa kulkeminen on hyvää vaihtelua lenkkipolulle, asfaltille tai vaikka maantiepyöräilylle.
Epätasainen alusta kehittää tasapainoa, ketteryyttä ja kehon asentotuntoa. Kaikki nämä ovat tarpeellisia ominaisuuksia lajissa kuin lajissa.
Metsässä rymytessä lihakset kuormittuvat usein monipuolisemmin kuin omilla vakiolenkeillä. Maasto pakottaa patikoinnin tukilihakset tehokkaammin töihin kuin tasamaa. Jalka ja nilkka joutuvat töihin, samoin keskivartalo, kun asentoa täytyy ylläpitää juurakossa tai kivikossa. Jyrkkä kallio pistää alaraajan isot lihakset töihin ja alamäessä varsinkin etureisi saa harjoitusta.
Ylipitkät lenkit
Joskus on tarpeen rakentaa peruskuntoa normaalia pidemmillä harjoituksilla. Maastossa pystyy patikoimaan kohtuullisella kunnolla 4-6 tuntia kerrallaan. Toki tämä onnistuu myös pyörällä, mutta suosittelen kuitenkin myös kaikille pyöräilijöille monipuolista harjoittelua, kuten juurikin patikointia!
Kovalla alustalla sen sijaan rasitusvammariski ja iskutuksen aiheuttama riski on melko suuri. Pyöräilyssä asento taas on aika staattinen. Maastossakin kannattaa olla huolellinen.
Rentouttava vaikutus
Vaikkapa Nuuksion kansallispuiston metsissä liikkuminen on rauhoittavaa. Maisemat ovat kauniita ja vaihtelevia ja ilma raikasta. Patikoidessa ei myöskään ole kiirettä, on miellyttävää liikkua luonnossa ja ottaa maisemat ja ympärillä tapahtuvat asiat kunnolla ja rauhassa sisään. Aika tuntuu kuluvan nopeammin kuin tienvarressa, eikä kuulokkeita tarvita. Jokaisella on tietysti omat harjoitustarpeensa sekä makunsa, ja hyvä niin.
Tärkeimmät varusteet
Suomessa on aivan syrjäisimpiä erämaita lukuun ottamatta laaja tieverkosto ja toimiva mobiiliverkosto. Älypuhelin onkin tärkein turvallisuusvaruste. Perussetti ensiaputarvikkeita on hyvä olla mukana, vaikka harrastus onkin turvallinen.
Tuntemattomassa maastossa kartta ja kompassi ovat välttämättömiä varusteita. Vaikka GPS suunnistaa tarvittaessa puolestasi, kartan lukeminen on suorastaan kansalaistaito, joskin nopeasti katoava sellainen. Jos suunnistat kartasta, saat samalla myös aivojumppaa! Minusta tämä tuo hienon lisän ja haasteen lenkkiin.
Pakkaa reppuun juomaa ja evästä matkan ja vauhdin mukaan. Kuumalla säällä ja kovemmassa vauhdissa kannattaa napata mukaan urheilujuomaa, jotta hikoamalla kadotetut suolat ja elektrolyytit saadaan takaisin. Lisäksi Suomen ilmastossa mukaan on hyvä pakata jokin säänvaihteluita kestävä takki, esimerkiksi kevyt kuori- tai tuulitakki. Muuten päälle sään mukainen liikuntavaatetus ja jalkaan valittuun maastoon sopivat kengät.
Itselläni on päällä juoksutrikoot, sään mukainen urheilupaita ja jalassa polkujuoksulenkkarit tai suunnistusnastarit (liukkaalla) ja repussa kevyt tuulitakki. Eväänä pari/kolme pulloa laimeaa urheilujuomaa ja esimerkiksi myslipatukoita noin 1kpl/tunti. Urheiluteippi ja puhelin ovat aina mukana. Jos puhelin on erityisen huonolla akkukestolla varustettu, niin kannattaa miettiä powerbankin mukaanottamista. Kylmällä säällä varusteita on tietysti sitten hieman enemmän.
Porukassa patikointi on usein hauskinta ja turvallisinta. Kerää porukka kasaan ja lähde tutkimaan lähiseutujesi metsiä!