BikepackingOppaat

Bikepacking – Opas retkipyöräilyyn

Reppureissu ja pyöräretki yhdistettynä? Kuulostaa mukavalta! Bikepacking on erinomainen valinta pyöräilyn ystäville, pariskunnille ja perheille. Muutaman viime vuoden aikana bikepacking on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti pyöräilijöiden keskuudessa. Se on loistava tapa tutustua uusiin paikkoihin, viettää aikaa ulkona ja pyöräilemällä voit taittaa moninverroin enemmän kilometrejä perinteisteen vaellukseen verrattuna. Kaiken lisäksi voit hyödyntää hiekkateitä, metsäpolkuja sekä muita reittejä, joihin muut ajoneuvot eivät yksinkertaisesti pääse. Bikepackingin pituutta ei ole määritelty missään ja usein reissut vaihtelevatkin yön yli matkoista aina eeppisiin koko maan ympäriajoihin. Kaiken kaikkiaan bikepacking on loistava tapa viettää lomaa tai viikonloppua. Kohdealueeseen tulee tutustuttua paljon läheisemmin kuin vain pelkästään yöpymällä majoituksessa tai vaikkapa telttailussa. Koet pyörällä aivan toisenlaisen puolen kuin koskaan muuten.

Olitpa kokenut bikepacking harrastaja tai vasta aloittava, tässä oppaassa kerromme kaikki parhaat vinkit onnistuneeseen bikepacking reissuun. Löydät tästä artikkelista vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä pyörä valita?
  • Mitä varusteita tarvitaan?
  • Miten matka kannattaa suunnitella?
  • Ja parhaat ajovinkit

Mitä on bikepacking?

Bikepacking kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoittaa polkupyörällä liikkumista, omavaraisuutta ja ajan viettämistä luonnossa.

Se on monipuolista – voit harrastaa sitä sekä tiellä että maastossa. Voit lähteä bikepacking retkelle nopealle yön yli reissulle, pidemmälle kahden päivän yöpymiselle tai jos aika antaa periksi, niin voit lähteä vaikkapa viikon mittaiselle pyöräilylomalle.

Se voi olla mitä haluat sen olevan – bikepacking tarkoittaa seikkailua.

Bikepacking rauhoittaa mieltä ja kehoa

Pyörän valinta

Paras bikepacking pyörä on se, jonka jo omistat ja jonka satulassa tunnet olosi mukavaksi. Tarvitset vain tavan kuljettaatavaroitasi ja olet valmis lähtemään ensimmäiseen seikkailuun.

Jos olet kuitenkin vielä pyörää vailla, tai tarkoituksena olisi ostaa uusi fillari, niin kannattaa pitää mielessä että moniin mielenkiintoisiin ja erikoisempiin kohteisiin pääsee metsäautoteitä tai vaikeakulkuisia metsäpolkuja pitkin, joten maastopyörä on ihanteellinen valinta. Myös fatbike voi olla erinomainen vaihtoehto, kun hakusessa on maksimaalinen mukavuus ja hankalissa maastoissa helposti liikkuminen. Mutta loppupeleissä mitä tahansa pyörää, johon voidaan kiinnittää telineitä ja/tai säilytyspusseja, voidaan käyttää bikepacking harrastuksessa. Pääasia on kuitenkin pakata kamppeet mukaan ja lähteä ulos seikkailemaan fillarin selässä. Muutaman suoritetun reissun jälkeen onkin jo helpompi perustella itselleen miksi uuden fillarin hankinta tulisi kyseeseen, ja mitä ominaisuuksia pyörältä vaaditaan juuri omaan käyttöön.

Paras bikepacking pyörä on se, jonka jo omistat ja jonka satulassa tunnet olosi mukavaksi.

Innokkaat bikepacking-harrastajat usein tykkäävät räätälöidä pyöränsä ajotyylin tai maaston mukaan, mutta useimmat päivitykset pyrkivät kuitenkin minimoimaan huoltoa tai maksimoimaan mukavuutta.

Ihanteellinen monille: jäykkä (ei jousitusta) tai lukitttavalla etujousituksella varustettu maastopyörä.

Hankaliin olosuhteisiin: Jäykkä fatbike

Vauhtihirmuille: Gravel-pyörä tai retkipyörä

Muista, että kaikki pyörät tekevät loppupeleissä kompromisseja, eikä tällä hetkellä ole olemassa – eikä koskaan tule olemaan yhtä ”parasta” pyörää kaikkiin olosuhteisiin.

Tavarat näppärästi mukaan

Bikepackingin harrastaja omaa aika lailla samat varusteet kuin vaeltajille ja reppureissaajillakin. Toki normaalin varustuksen lisäksi mukaan tarvitaan vielä pieni työkalusetti varaosineen. Onneksi sinulla on kuitenkin enemmän vaihtoehtoja tavaroiden kuljettamiseen kuin reppureissaajilla.

Vaeltajista poiketen, sinun ei kannata kantaa paljon painoa selässäsi. Sen sijaan suurin osa painosta tulisi asettaa pyörällesi mahdollisimman alhaiselle painopisteelle. Tämä parantaa pyörän käsittelyä ja ajomukavuutta.

Tyypillinen setti aloittelijoille

Päiväreppu: Sopii kevyille, isoille tavaroille tai muille tärinäherkille esineille, joita ei kannata sijoittaa pyörän runkoon.
Kuivapussi kiinnitetty tarakkaan: Laita tänne painavammat tavarat.
Ohjaustankolaukku: Kevyille tai kevyehköille esineille (esim. teltta, tyyny, vaatteet).
Pullotelineet: Juomaveden helppoon kuljetukeen.
Runko/satula/tarakkaaukut: Ei pakollinen, mutta sopii erinomaisesti raskaille esineille.

Tyypillinen setti harrastajille

Suuri satulalaukku: Sopii kevyille, isoille tavaroille.
Ohjaustankolaukku: Kevyille tai kevyehköille tavaroille (esim. teltta, alusta, vaatteet)
Pullotelineet: Jotkut harrastajat kiinnittävät ylimääräisen pullotelineen alaputken alle tai etuhaarukkaan.
Runkolaukku: Suosittu raskaille esineille, kuten juomarakko, ruoka tai työkalut.
Päiväreppu: EI pakollinen, mutta sopii kevyille, tilaa vieville tai tärinäherkille esineille.


Monista bikepacking harrastajista tulee asiantuntijoita varusteiden kiinnittämisessä ja/tai tavaroiden uudelleenkäytössä tarpeidensa mukaan. Melkein jokainen harrastaja kokeilee jossain vaiheessa miten optimoida tavaroiden säilytys ja mikä setuppi toimii juuri itselle parhaiten.

Tyylikkään minimalistinen setti, jolla tärkeimmät varusteet kukevat näppärästi mukana

Bikepacking varusteet

Pyöräilyvarusteesi tulee sisältää tavalliset retkeilytarvikkeet kuten makuupussi, teltta, liesi.

Retkeilyvarusteiden lisäksi pyöräretkeilijöillä tulisi olla mukanaan joitain peruspyöräilytarvikkeita: kypärä, renkaan korjaussarja, varasisuskumit ja monitoimityökalu, joka sisältää ketjutyökalun. Lisää pitkiä matkoja varten työkalulaukkuun mukaan myös ketjuöljyä.

Ajatko pimeässä? Käytä tehokasta pyörän valoa (kypärään tai ohjaustankoon asennettuna) Valoon kannattaa todellakin panostaa, sillä huonolla valolla ajettaessa onnettomuuden riski lisääntyy eikä se kyllä mukavaa ole kun ei näe kunnolla eteensä. Muista myös pyörän takavalo, jotta tulet nähdyksi autoilijoille ja muille tielläliikkujille.

Pehmustetut pyöräilyshortsit ja -hanskat tekevät ajosta mukavampaa, ja SPD-yhteensopivat pyöräilykengät maksimoivat polkemisen tehokkuuden ja mahdollistavat normaalin kävelyn. Muista, että lisääntynyneen mukana kannettavan painon vuoksi saatat tarvita normaalia enemmän verryttelytaukoja ja kävelemään tavallista enemmän, joten vältä maantiepyöräilykenkiä, joissa on erittäin jäykkä pohja.

Harkitse ylimääräistä vapaa-ajan kenkiä leirissä kävelyä ja lepopäiviä silmällä pitäen. On myös hyvä pakata pieni suojapeite suojaamaan pyörääsi huonolla säällä.

Vinkki: Pyri säästämään painoa aina kun mahdollista, mutta turvallisuudesta tai mukavuudesta tinkimättä. Kevyet varusteet ovat usein normaaleja varusteita hankintahinnaltaan arvokkaampia, mutta säästetty paino usein tekee ajamisesta helpompaa ja hauskempaa.

VaatteetLaukutLeiriytyminen
SukatOhjaustankolaukkuMakuualusta
ShortsitSatulalaukkuMakuupussi
UrheilupaitaRunkolaukkuTeltta
SadetakkiReppuLiesi
HanskatTankolaukku
AurinkolasitTarakkalaukku
Pyöräilykengät
Normaalit kengät
Kypärä
Takki
Housut
Työkalut ja varaosatMuut
SisärenkaitaPuhelin
PaikkaussarjaLompakko
RengasraudatLaturi puhelimelle
KuusiokoloavaimetVaravirtalähde
MonitoimityökaluEtu- ja takavalot
JarrupalatAurinkorasva
Jarru/vaihdevaijeritLukko
Säädettävä jakoavainJuomapullot
PumppuTaskulamppu
KetjuöljyKuulokkeet
Pako arjesta hyvässä seurassa – onko sen mukavampaa?

Vinkkejä bikepacking reitin suunnitteluun

Minne kannattaa suunnata bikepäkkäämään? Tässä muutamia ideoita ensikertalaisille:

  • Lähistöllä sijaitseva luonnonpuisto
  • Luontoloput
  • Metsäautotiet
  • Suositut pyöräreitit

Reitin valinnassa on otettava huomioon muutama seikka.

  • Kuinka moneksi päiväksi aiot mennä?
  • Missä aiot nukkua – haluatko nukkua luonnossa vai leirintäalueilla?
  • Mistä saat vettä?
  • Kuinka paljon ruokaa joudut kuljettamaan?
  • Haluatko ajaa metsäpoluilla, soralla vai päällystetyillä teillä?

Kun olet saanut vastaukset näihin kysymyksiin, olet valmis aloittamaan Google mapsin ja reittien tutkimisen

Suosittelemme, että ensimmäistä kertaa pyöräileville kahden päivän ja yhden yön seikkailu on täydellinen tapa aloittaa harrastus. Ihannetapauksessa lähde liikkeelle suoraan kotisi etuovelta. Jos asut suuren kaupungin keskustassa, käytä julkista liikennettä päästäksesi maaseudulle ja aloita sieltä. Näin voit skipata kaupungin hälinän ja päästä suoraan nauttimaan luonnosta.

Suunnittele kierros, niin että se päättyy samaan paikkaan mistä aloitit. Mieti, minne haluaisit leiriytyä, ja etsi reitti, jonka avulla voit pyöräillä sinne ensimmäisenä päivänä ja ajaa sitten takaisin (mieluiten eri reittiä) seuraavana päivänä.

Aloita yksinkertaisesti – kun saat itseluottamusta, kokemusta ja kroppasi tottuu yhä pidempiin ja pidempiin reissuihin, voit alkaa suunnitella pidempiä ja haastavampia reittejä selätettäväksi.

Nyrkkisääntönä on, että pyörällä on mahdollista taittaa 3 kertaa pidempi matka kuin kävellen. Todellinen etäisyys tietysti vaihtelee reitin, maaston, olosuhteiden ja yksilön mukaan. Älä kuitenkaan haukkaa liian isoa palaa purtavaksi; Ota aikaa nauttiaksesi maisemista ja reitistä.

Etäisyys, jonka voit odottaa kulkevasi päivässä, vaihtelee suuresti riippuen kunnostasi, sääolosuhteista, maastosta ja siitä, ajatko metsäpoluilla, soratiellä vai päällystetyllä tiellä. Reissuun lähdettäessä kannattaa aina olla varovainen – jos saavut leiriytymispaikalle muutaman tunnin odotettua aikaisemmin, se tuskin on maailmanloppu, mutta et takuulla halua jäädä ajamaan useita tunteja pimeyden jo laskettua.

Hyvä ratkaisu on lähteä muutaman päivän ajelulle sellaisille reiteille, joilla haluat pyöräillä. Seuraamalla ajettuja kilometrejä esim. Strava-appia käyttäen saat seurattuaajettuja kilometrejäsi ja saat samalla hyvän käsityksen siitä, millaisia etäisyyksiä pystyt ajamaan jatkossa.

Yksi mieleenpainuvimmista reiteistä yleisesti on rauhallinen metsäpolku

Ajovinkkejä bikepacking retkelle

Vietät todennäköisesti paljon enemmän aikaa satulassa kuin mihin olet aiemmin tottunut, joten mukavuus on ensiarvoisen tärkeää. Ihanteellinen bikepacking-pyörä ei välttämättä ole se kaikista nopein tai kevyin, mutta se antaa sinun polkea koko päivän ilman epämukavuuden tunnetta.

Pyörän säätäminen rennompaan ja pystysuorempaan ajoasentoon voi olla helpompaa kehollesi, varsinkin jos aiot olla tien päällä useita päiviä. Kädet voivat kipeytyä pitkien ajopäivien aikana, joten on hyvä idea pehmentää painetta joko ergonomisilla kahvoilla, jos käytät litteää ohjaustankoa, tai paksulla, pehmustetulla tankoteipillä, jos ajat käppyräsarvisella. Suosittelemme lämpimästi myös sijoittamaan mukavaan satulaan!

Bikepacking harrastajana kannat omaa sekä ja varusteidesi painoa. Tämä vaatii usein muutamia lisävarotoimia ajaessasi. Muista:

  • Rajoita nopeuttasi varsinkin alamäissä
  • Korkeampi paino tarkoittaa pidempiä jarrutusmatkoja
  • Varaa enemmän tilaa kaarteiden ja mutkien selättämiseen
  • Aja tavallista pienemmällä vaihteella vähentääkseesi jalkojen väsymistä
  • Normaalia korkeamman painon vuoksi muista lisätä renkaihin hieman totuttua korkeampi paine. Jäykistä myös pyörän jousitusta jos pyörässäsi sellainen on ja säätöön on mahdollisuus.

Pidä nämä mielessäsi

  • Älä kiirehdi! Vaikka voi olla houkuttelevaa yrittää ajaa mahdollisimman pitkä matka, sinulla on paljon hauskempaa, jos hidastat vauhtiasi ja nautit kokemuksesta täysin rinnoin. Bikepacking ei ole kilpailu – vähemmän on usein enemmän, ainakin mitä tulee kilometrimääriin.
  • Pakkaa kevyesti! Ota mukaan vain se, mitä ehdottomasti tarvitset. Jos et ole varma, tarvitsetko todella jotain, kysy itseltäsi mitä tapahtuisi, jos jättäisit sen kotiin. Jos tavaran mukaan jättäminen aiheuttaisi sinulle haittaa tai vaarantaisi sinut (esimerkiksi sadetakin unohtaminen märkänä päivänä), ota se mukaan. Jos ei, jätä se suosiolla kotiin.
  • Tasapainota varusteet! Tämä on erityisen tärkeää teknisillä reiteillä, mutta siitä on hyötyä riippumatta siitä, millaisissa olosuhteissa ajat. Yritä säilyttää raskaimmat tavarasi runkolaukussasi pyörän keskellä ja loput tasaisesti etu- ja takaosassa.
  • Säädä rengaspaineitasi! Rengaspaineet voivat vaikuttaa valtavasti sekä mukavuuteen että nopeuteen – useimmat ihmiset tietävät nostaa painetta ajettaessa päällystetyillä teillä, mutta usein unohtavat päästää ilmaa ulos maastossa ajaessaan.
  • Älä stressaa! On helppoa jäädä stressaamaan oikean pyörän valintaa tai parhaiden varusteiden hankkimista, mutta varusteesi ei saa koskaan estää sinua lähtemästä uusiin seikkailuihin. Niin kauan kuin sinulla on perusasiat kunnossa; pyörä, nukkumisjärjestely ja jokin tapa kantaa tavaroita mukanasi; voit mennä ulos nauttimaan bikepackingistä. Aikojen saatossa ihmiset ovat pyöräilleet ympäri maailmaa romupyörillä, eikä se ole estänyt ketään nauttimasta harrastuksesta. Et tarvitse täydellisyyttä; sinun tarvitsee vain aloittaa polkeminen ja nauttia kyydistä!
Reppu selkään ja baanalle!

Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *