Oppaat

Pyörän jarrut vinkuu – opas korjaukseen

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Ajelet pitkin kylänraittia maisemista nauttien. Ympärillä on rauhallista ja mieli lepää. Jarrukahvaa puristaessa kova vinkuva ääni rikkoo rauhallisuuden.

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin jarrujen vinkuminen. Kaikki ei-toivotut äänet pyöräillessä ärsyttävät äärimmäisen paljon, mutta kun pyörän jarrut vinkuu, on kärsimys koetuksella. Ongelma ei kuitenkaan aina ole pelkästään itse vinkuminen – äänekkäät jarrut voivat viestiä heikentyneestä jarrutustehosta.

Onneksi on kuitenkin olemassa muutamia helppoja korjauksia, jotka voit tehdä itse sen sijaan, että lähtisit viemään fillaria korjaamolle. Itse asiassa lievä vinkuminen on usein yleistä, varsinkin kun kyseessä on uudet jarrut. Kyseessä voi kuitenkin olla jotain vakavampaa, kuten likaantuneettai väärin asennetut jarrupalat.

Artikkelissa käydään läpi mikä on normaalia jarrujen vinkuessa ja milloin jarrut vaativat tarkempaa tutkimista ja välitöntä korjaamista. Usein pelkkä säätö ja puhdistus ratkaisevat ongelmat!

Likaiset jarruosat ovat usein syypää vinkumiseen

Mikä aiheuttaa vinkuvat jarrut?

Vinkumiseen voi olla useampikin syy. Usein jarrupalojen likaantuminen voi aiheuttaa ikävää ääntä. Yllättäen myös öljy tai rasvaa pyörän vanteella, jarrupalalla tai jarrulevyllä. Erityisesti levyjarrut ovat tunnettuja kovaäänisestä vinkumisesta, kun ne ovat hieman rasvaisia. Jarrutuspintojen välinen linjausvirhe voi myös aiheuttaa vinkumista. On myös mahdollista että sinulla on upouudet jarrupalat, jotka saattavat tarvita sisäänajon, jonka jälkeen vinkuminen lakkaa.

Jarrut voivat likaantua ja rasvaantua ajon aikana esimerkiksi tieltä roiskuvasta vedestä tai mudasta, jossa on öljyjäämiä. Vesi on myös yleinen syy jarrujen vinkumiseen. Sateellaa ajettaessa ei ole laisinkaan epänormaalia, että jarrut vinkuvat.

On myös muita hieman harvinaisempia syitä, jotka lisäävät jarrujen vinkumista. Jos olet koskettanut jarruosia käsin, jarrulevyyn tai vanteen laippaan jää rasvainen kalvo sormista irtoavasta öljystä. Tämän vuoksi kannattaa välttää jarruosien koskemista paljain käsin. Jarruosiin voi myös jäädä puhdistusainejäämiä, esimerkiksi ketjuöljyroiskeita tai esimerkiksi saippuaa pyörän pesun jäljiltä.

Käydäämpä läpi muutamia korjausvinkkejä jarrujen tyypeistä riippuen.

Jarruosien puhtaanapito on nopeaa ja helppoa

Vannejarrut vinkuu

Koska likaantuminen on usein suurin syy jarrujen vinkumiseen, tarkista ensin, että vanteet ovat puhtaat. Tutki varsinkin ettei vanteissa ole öljyä ja ettei niihin ole kertynyt likaa. Jos vanteissa on öljyä tai likaa, kannattaa ne hangata perusteellisesti rasvanpoistoaineella. Tämän jälkeen tarkista vielä, että itse jarrupalat ovat puhtaat ja niissä ei ole likaa, hiekkaa, öljyä tai mitään muutakaan niihin kuulumatonta.

Varmista myös, että jarrupalat ovat kuluneet tasaisesti eivätkä ne ole loppuunkuluneet. Jos jarrupalat ovat kuluneet epätasaisesti, on tämä usein merkki siitä, että jarruja ei ole asennettu oikein.

Puhdistamisen jälkeen, tarkista vielä että kaikki pultit, jotka kiinnittävät jarrusatulan runkoon ja jarrupalat jarrusatulaan, on kiristetty kunnolla – löysät pultit voivat aiheuttaa ylimääräisiä ääniä.

Lopuksi vielä testaa jarrujen toiminta. Jos kuulet vielä vinkumista huoltoprosessin jälkeen, on se usein merkki, että jarruja ei ole asennettu oikein. Tarkista tämä painamalla jarrua ja katsomalla, kuinka vanteen ja jarrupalan pinnat kohtaavat – löysää kiinnityspultit ja aseta jarrupalat uudelleen varmistaaksesi napakan liitoksen.

Märät vannejarrut vinkuvat melkein takuuvarmasti

Levyjarrut vinkuu

Kuten vannejarruissa, yleisin levyjarrujen vinkumisen syy on likaantuminen. Usein syypää likaantumiselle ovat erinäiset aerosolit, kuten esimerkiksi spray-ketjuöljy, jotka ovat löytäneet tiensä jarrulevyille. Kaikkia suihkeita käytettäessä levyjarrullisen pyörän läheisyydessä on oltava erittäin varovainen, etteivät jarrulevyt pääse likaantumaan.

Suosittelemme jarrulevyjen (ja yleisesti koko fillarin) puhdistukseen *Easy-tuotemerkin huoltosettiä. Tämän setin avulla voit pestä, puhdistaa ja voidella pyöräsi ammattimaisen tehokkaasti. Easy by PRF -tuotteiden avulla voit tehdä pyöräilystä teknisesti turvallisempaa ja toimivampaa samalla pidentäen pyöräsi käyttöikää.

Jarrulevyjen puhtaana pitäminen öljyttömällä rasvanpoistoaineella auttaa vähentämään jarrujen vinkumista, samoin kuin jarrupalojen hionta. Voit hankkia erityisiä levyjarrujen puhdistamiseen suunniteltuja puhdistusaineita pitääksesi levyt puhtaina. Usein levyjarrujen puhdistaminen puhdistusaineella tekee temput ja vinkuminen loppuu. Jos kuitenkin itse jarrupalat ovat likaantuneet, joudut irroittamaan ne ja suorittamaan hionnan. Hiomiseen sopii tavallinen karhea hiomapaperi. Tärkeintä on saada hiottua jarrupalan pintaan muodostunut lasittunut pinta pois.

Jos hiontakaan ei auta, saatat joutua ostamaan uudet jarrupalat.

Jos jarrupalat ovat kuluneet loppuun, on hyvin todennäköistä että jarrujen suorituskyky on heikentynyt huomattavasti. Tämä voi olla yksi merkki joka auttaa paikallistamaan vinkuvien jarrujen alkuperän. Loppuunkuluneet jarrupalat on hyvä vaihtaa uusiin. Jarrupalojen asennuksen lopuksi on hyvä tapa pakottaa palat asettumaan kunnolla paikoilleen. Tämä prosessi on helppo – aja kovalla vauhdilla ja tee äkkijarrutus – toista tämä useita kertoja varmistaaksesi, että jarrupalat ovat varmasti asettuneet hyvin paikoilleen.

Jos mikään yllä olevista ei toimi taistelussa vinkuvia jarruja vastaan, voi olla, että jarrusatula ei ole täysin linjassa jarrulevyn kanssa. Jarrulevyt voivat taipua helposti, mutta ne on usein mahdollista suoristaa vaikkapa jakoavainta hyödyntäen. Jarrulevyn suoristus voi kuitenkin olla ensikertalaiselle hieman hankalaa, joten saattaa olla fiksua viedä jarrulevy lähimmälle pyöräkorjaamolle tai metallipajalle suoristettavaksi. Jos kyseessä on edullisemman luokan jarrulevy, voi sen kokonaan uusiminen tulla edullisemmanksi kuin oikomishoito. Jos päätät kuitenkin koittaa suoristamista itse, voit säätää jarrusatulan ja jarrulevyn asentoa silmämääräisesti, eikä erikoistyökaluille ole välttämättä tarvetta.

Näiden niksien avulla pitäisi päästä eroon ärsyttävästä vinkumisesta, mutta jos jarrut vieläkin vinkuvat, kannattaa suosiolla viedä pyöräsi lähimpään pyöräkorjaamolle ja pyytää heitä korjaamaan vinku. Korjauksen jälkeen voit kysellä henkilökunnalta mikä oli ongelman aiheuttaja, ja näin saatat osata ensi kerralla korjata vian itse.

Puhdas jarrusatula

Easy by PRF Pyörän Huoltosetti

Olen käyttänyt Easy by PRF -merkin pyörän huoltosettiä nyt jo jonkin aikaa, ja voin sanoa olevani varsin tyytyväinen tuotteiden suorituskykyyn. Tämä huoltosetti tarjoaa kaikki tarvittavat tuotteet, joita tarvitaan pyörän perusteelliseen puhdistukseen ja ylläpitoon.

Levyjarrujen tehopuhdistaja on osoittautunut erittäin tehokkaaksi poistamaan jarrujen päälle kertyneet lian ja öljyn jäänteet. Se on helppo käyttää suihkuttamalla sitä levyjarrujen päälle ja pyyhkimällä sitten lian pois. Huomasin, että jarrujeni suorituskyky parani huomattavasti sen jälkeen, kun olin puhdistanut ne tällä tuotteella.

Ketjujen tehopuhdistaja tekee ketjujen puhdistamisesta vaivatonta. Sen spray-muoto mahdollistaa helpon levittämisen ketjuihin, ja se irrottaa tehokkaasti lian ja roskat ketjuista. Huomaan, että ketjujen vaihtaminen sujuu huomattavasti sujuvammin, kun ketjut ovat puhtaat ja öljyttyinä.

Polkupyörän tehopesuaine on suuri plussa tässä huoltosetissä. Se auttaa poistamaan kovankin lian pyörän rungosta ja muista osista. Pesuaineen jälkeen pyörä näyttää taas uudenveroiselta. Annostelu on helppoa ja taloudellista, joten yksi pullo riittää useisiin pesuihin.

Polkupyörän ketjuöljy pitää ketjun kitkattomana ja suojaa sitä ruostumiselta. Olen huomannut, että ketjun voitelun jälkeen pyöräni kulkee huomattavasti sulavammin ja ketju kestää paremmin pitkäaikaista käyttöä.

Huoltosetin viimeinen tuote, polkupyörän hoito- ja suoja-aine, on erittäin monipuolinen. Sitä voi käyttää eri pyörän osissa, kuten vaihteissa, ohjaustangossa ja istuimessa, suojaten niitä kosteudelta ja lian kertymiseltä. Se jättää myös pinnat kiiltäviksi ja helppoja pyyhkäistä puhtaaksi.

Ainoa pieni haittapuoli huoltosetissä on ehkä sen hinta, mutta kun ottaa huomioon tuotteiden laadun ja tehokkuuden, se on ehdottomasti sen arvoinen. Huoltosetti on erittäin kätevä, varsinkin jos pyöräilee paljon tai harrastaa maastopyöräilyä tai muuta haastavaa pyöräilyä.

Yhteenvetona Easy by PRF Pyörän Huoltosetti on erinomainen valinta kaikille pyöräilijöille, jotka haluavat pitää pyöränsä hyvässä kunnossa ja nauttia sujuvasta ajokokemuksesta. Tuotteet ovat korkealaatuisia ja helppokäyttöisiä, ja ne tarjoavat erinomaisen puhdistus- ja suojan. Suosittelen ehdottomasti tätä huoltosettä kaikille pyörän omistajille.

Tutustu settiin *täältä.

Ei enää ärsyttävää vinkumista

Tämän blogin luettuasia tiedät, mitä toimenpiteitä voit tehdä vähentääksesi jarrujen vinkumista. Jarruosien pitäminen hyvässä kunnossa on ensimmäinen ja tärkein askel. Jarrujen puhdistuksen sisällyttäminen viikottaiseen tai kuukausittaiseen huoltorutiiniin auttaa estämään jarrujen vinkumista. Toivottavasti nämä vinkit auttavat pääsemään eroon vinkuvista jarruista.

Onko sinulla hyviä vinkkejä vinkuvien jarrujen korjaamiseen?


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *