FeaturedOppaatSähköpyörät

Mitä sähköpyörän lataus maksaa?

Sähköpyörien alhaiset käyttökustannukset houkuttelevat monia siirtymään sähköpyöräilyn pariin. Viimeaikoina nousseen sähkön hinnan nousun vuoksi aihe on kuitenkin puhuttanut monia ja herättänyt paljon lisäkysymyksiä onko sähköpyöräily sittenkään enää niin edullista kuin usein kuulee puhuttavan. Nopea vastaus on kyllä, sähköpyörät ovat edelleen erinomainen tapa säästää liikkumiskustannuksissa. Monille on kuitenkin vielä epäselvää paljonko sähköfillarin akun lataaminen todellisuudessa maksaa. Onneksi laskukaava yhden latauskerran hinnalle on onneksi varsin simppeli, kunhan vain tiedät akun kapasiteetin sekä sähkön hinnan siirtokuluineen.

Sähköpyörän latauksen hinta

Laskukaava: (Akun wattitunnit (Wh) / 1000 * sähkön hinta siirtokuluineen (snt/kWh)

Otetaan esimerkiksi hinta 500Wh:n akun lataukselle sähkön hinnan ollessa 50snt/kWh:

(500/1000) * 50 = 25snt = 0.25€

Mikäli et tiedä akun kokoa wattitunneissa, mutta tiedät jännitteen ja ampeerit, saat wattitunnit kertomalla jännitteen ampeeritunneilla.

Nyrkkisääntönä 500Wh akulla pitäisi päästä huonoimmassakin mahdollisessa tilanteessa 50km matka. Näin ollen 100km taittaminen sähköfillarilla tulisi maksamaan 0.5€ sähkön hinnan ollessa 0.5€/kWh. Kannattaa myös huomioida, että on hyvinkin todennäköistä, että 500Wh akulla päästään etenemään jopa 100km matka, jolloin kulut yllämainitut kulut puolittuvat. Voidaankin siis puhua todella kustannustehokkaasta liikkumistavasta!

Hinta verrattuna muihin liikkumismuotoihin

Nyt varmaan mietit miten sähköpyörä vertautuu muihin liikkumismuotoihin. Kannattaisiko työmatka kuitenkin taittaa bussilla tai autolla sähköpyörän sijaan. Otetaan esimerkiksi 15km työmatka per suunta (yhteensä n. 660km/kk). Ja verrataan kustannuksia julkisen liikenteen, auton ja sähköpyörän kesken kuukausitasolla. Oletetaan, että julkisen liikenteen kausikortti maksaa 50euroa, vertailun auto kuluttaa 7l/100km bensiinin hinnan ollessa 2e/l ja vertailun sähköpyörässä on 500Wh akku 50km kantamalla sähkön hinnan ollessa 0.5e/kWh.

Kustannus per kuukausi:

LaskukaavaHinta
Oma auto660km/100*4l*2€92€
Julkinen liikenne50€*150€
Sähköpyörä660km/100*0.25€1.7€

Kuten laskelmasta huomaamme, niin kyseessä on todellakin todella kustannustehokas liikkumistapa juurikin vaikkapa työmatkojen taittamiseen. Edullisen hintansa lisäksi sähköfillarointi on vielä kaiken lisäksi hauskaa ja koukuttavaa!

Miten säästää sähköpyörän latauksessa?

Sähköpyörän lataaminen on kaiken kaikkiaan edullista, joten sen kummemmille säästöille ei ole tarvetta. Kuitenkin jos haluaa yrittää nipistää vielä entisestään kuluista, niin pörssisähköasiakkaat voivat ladata akkua vuorokauden edullisimpina tunteina. Oleellisempaa on kuitenkin oppia fillaroimaan taloudellisesti ja pyrkiä lataamaan akkua harvemmin. Talvella pakkaskelien iskiessä akun suojaaminen neopreenisuojalla edistää akun pysymistä lämpimämpänä ja näin ollen edesauttaa akun keston pidentymisessä.


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *