Fatbike rengaspaineet
Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä
Fatbike harrastusta aloittaessa oikean rengaspaineen löytäminen eri tilanteisiin voi olla hankalaa puuhaa, sillä tuntuu että tästä aiheesta kaikilla on oma ja toisistaan eriävä mielipide. Useat pyöräpumput eivät edes rekisteröi alle 1bar paineita. Fatbike harrastuksen yksi ydinideoista on oikean rengaspaineen valitseminen oikeaan tilanteeseen. Mistä siis tiedät mikä on se oikea maaginen rengaspaine juuri sinulle? Fatbikemaailmassa vastaus ei välttämättä ole niin yksiselitteinen. Pureudutaampa aiheeseen.
Heti ensimmäisenä on tärkeää tietää ovatko renkaasi tubeless malliset vai perinteiset sisäkumilla varustetut. Usein sisäkumilla varustetut renkaat tuppaamat olemaan tukevampia. Huomaat eron selkeästi jos siirryt sisäkumillisista renkaista tubeless renkaisiin, sillä tubeless renkaat usein tarvitsevat enemmän rengaspainetta pitääkseen muotonsa.
Onkin siis tärkeää kokeilla ja testata erilaisia rengaspaineita aina kun mahdollista. Mitä paremmin juuri sinä tiedät miltä renkaat tuntuvat ja miten ne käyttäytyvät erilaisilla alustoilla ja erilaisissa sääolosuhteissa, sitä helpommin osaat valita omaan läskipyörääsi sopivat rengaspaineet niin sanotusti perstuntumalta. Testaamalla opit ja huomaat kuinka liian korkea rengaspaine tekee ajosta pomppuista ja liian matalilla paineilla lisäät vierintävastusta huomattavasti – joskus täysin tarpeettomasti.
Olen itse kokeillut lumessa ja pehmeällä hiekalla ajamista jopa niinkin alhaisilla kuin 0.1bar:in paineilla. Toisaalta olen myös kokeillut ajaa jopa 3bar:in paineila kesäisellä asvaltilla. Molemmat näistä ääripäistä ovat todellakin ääripäitä fatbiken kanssa, mutta se hienous koko hommassa on, että homma sujuu mainiosti yli- sekä alipaineilla.
Suosittelen lämpimästi, että ostat matalille paineille tarkoitetun ilmanpainemittarin. Mahdollisuuksien mukaan suosittelen lämpimästi uusia akuilla toimivia pumppuja, joilla on todella näppärää säätää fatbiken ilmapaineita. Fättiksen renkaissa on kuitenkin tilavuutta kuin isolla kylällä ja pienellä pumpulla renkaan täyteen pumppaaminen on erittäin epämiellyttävää puuhaa. Työkalulaukkuun tai reppuun kannattaa myös heittää toinen pienempi pikkupumppu mukaan hätätilanteita varten tien päällä.
n. 80kg painoisille kuskien oikeaa rengaspainetta määritellessä voit kurkata vinkkejä alla olevasta taulukosta. Käytä hieman enemmän painetta raskaammille kuskeille.
Irtonainen hiekka | 0.25 – 0.4 bar |
Märkä pakkautunut hiekka | 0.4 – 0.6 bar |
Metsäpolku | 0.6 – 1 bar |
Kalliot ja kivikot | 0.5 – 0.9 bar |
Maantie | 1 – 2 bar |
Tuore lumi | 0.1 – 0.4 bar |
Pakkautunut lumi | 0.1 – 0.5 bar |
Yllä oleva taulukko on loistava lähtökohta, ja sen avulla pystyt varmasti ajelemaan itsevarmasti erilaisissa maastoissa. Kun teet ”puristustarkistuksen” käsilläsi renkaissa, voit oppia tuntemaan renkaidesi paineen ilman painemittaria. Kaiken kaikkiaan useimmiten kyse on enemmän tunteesta kuin mistään ennaltamäärätyistä rengaspaineista. Katso taulukosta suuntaa antavat painelukemat ja etsi niiden pohjalta juuri omaan ajotyyliisi ja mieltymykseesi parhaiten sopivat paineet. Itse ajan mieluummin hieman suuremmalla paineella takarenkaassa, koska suurin osa kropan painosta jakautuu takarenkaalle. Eturenkaan paineen tykkään jättää hieman matalammaksi joten siinä on joitain iskuja vaimentavia ominaisuuksia ja fatbiken ohjaus on moninverroin miellyttävämpää kuin korkeaan paineeseen pumpatulla eturenkaalla.
Yleensä läskipyöräsi osaa ilmoittaa sinulle, jos sinulla on väärät rengaspaineet. Jos paineet ovat liiat alhaiset, renkaidesi sivuseinät eivät kestä ja fillari ei pysy täysin hallinnassasi pienimmissäkään käännöksissä. Lisäksi saatat huomata ”automaattista kääntymistä”, jossa fättis ei pysty ylläpitämään suoraa linjaa ja se lähinnä kulkee minne sattuu. Mene vain ulos ja kokeile erilaisia rengaspaineita ja pidä hauskaa samalla uutta oppien. Kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta niin vain sinustakin tulee hetkessä fatbiken rengaspaineiden asiantuntija!
Jos olet etsimässä fättikseen sopivaa ja edullista pumppua – käy tutustumassa kuntokaupan pyöräpumppuvalikoimaan *täältä.