Oppaat

Pyörän ketjujen rasvaus ja puhdistus -opas

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Ketju ja voimansiirto ovat tyypillisesti pyöräsi likaisimpia osia, joten ei ole ihme että ketjujen puhdistaminen ja voitelu on usein sotkuista hommaa. Ketjuihin ja voimansiirtoon kertynyt lika edistää niiden kulumista. Ketjun pitäminen voideltuna on olennainen osa pyörän viikottaista tai kuukausittaista ylläpitoprosessia.Se ei vie kauan ja se pidentää voimansiirron käyttöikää, sekä tekee ajosta sujuvampaa.

Fillarisi ketju kuluu useista syistä, mutta tärkein kulutusta nopeuttava yksittäinen tekijä on ketjujen ja rattaiden päällä oleva hieno hiekka, joka pyörää ajettaessa hioo metallia pois. Voimansiirron säännöllinen puhdistus ja rasvaus säästää selvää rahaa ja lisäksi se tekee vaihteiden vaihtamisesta pehmeämpää.

Tämän näköiset ketjut ja takapakka olisi pitänyt putsata jo aikapäiviä sitten

Kuinka usein ketjut olisi puhdistettava ja rasvattava?

Ketjuhuollon huoltoväli riippuu pitkälti olosuhteista, joissa usein ajelet. Hyvä nyrkkisääntö on kerran viikossa, jos ajat päivittäin. Harvemmin ajaville fillaristeille kuukausittainen puhdistus ja rasvaus riittää mainiosti. Hardcore harrastajat tykkäävät tehdä ketjuhuollon jokaisen ajon jälkeen. Usein kuulee myös sanottavan, että märällä kelillä ajaminen vaatisi tiheämpää huoltoa, mutta tämä ei aina pidä paikkaansa, sillä kosteuden lisäksi myös hiekka ja pöly vaikuttavat huoltovälin pituuteen. Jos kuitenkin kuulet pyöräsi rohisevan ajon aikana, on äänen alkuperä usein ketjusi, joka kaipaa pikaista huomiotasi!

Miten itse puhdistus ja rasvaus suoritetaan?

1. Puhdista ketju

Ennen kuin lisäät voiteluainetta ketjuun, on tärkeää puhdistaa se ensin. Älä käytä pelkästään saippuaa ja vettä pesemiseen, sillä se ei puhdista ketjua riittävästi. Rasvanpoistoaine on hyödyllinen apuväline irroittamaan kaikki vanha rasvat ja syvälle jumiutuneen lian ketjusta.

Pyörittele kampia hitaasti taaksepäin samalla, kun levität rasvanpoistoainetta ketjuun.

2. Anna rasvanpoistoaineen vaikuttaa

Anna rasvanpoistoaineen imeytyä ketjuun noin puolen minuutin ajan. Tämä auttaa poistamaan rasvan ketjusta. Usein rasvanpoistoaine haihtuu ketjuista varsin nopeasti, joten älä anna aineen vaikuttaa liian kauan tai muuten lian pyyhkiminen voi hankaloitua.

3. Pyyhi lika ja ylimääräinen rasvanpoistoaine pois

Huuhtele kaikki ylimääräinen pois kuivalla rätillä. Itse suosin tähän hommaan vanhoja vaateriepuja. Talouspaperia tai muuta vastaavaa helposti repeävää paperia ei ole suositeltavaa käyttää, sillä terävät ketjut repivät paperin palasiksi.

4. Rasvaa ketju

Anna ketjun kuivua rauhassa ennen uuden öljykerroksen levittämistä. Kun ketju on varmasti kuiva, on aika levittää uusi voiteluaine. Nopein tapa on pyörittää kampia hitaasti taaksepäin ja levittä samalla tasaista, pientä voiteluainevirtaa ketjun päälle. Saat parhaat tulokset levittämällä voiteluainetta ketjun alaosan yläosaan. Varmista, että pääset jokaiseen linkkiin. Tällä tyylillä ketjuöljyä tulee käytettyä runsaalla kädellä, joka voi johtaa sotkuun. Jos olet valinnut ketjurasvaksesi kalliimman pään litkuja, niin kannattaa voidella jokainen ketjun lenkki yksitellen. Näin ollen et tuhlaa kallisarvoista ketjuöljyäsi ja paikat pysyvät siisteinä.

5. Pyyhi ylimääräiset öljyt veks

Anna ketjurasvan asettua minuutin ajan. Pyyhi sitten ketju varovasti puhtaalla rievulla poistaaksesi ylimääräinen voiteluaine ketjusta. Moni usein kuvittelee, että mitä enemmän voiteluainetta, sitä paremmpi. Totuus on kuitenkin se, että ylimääräinen voiteluaine houkuttelee likaa ja hiekkaa voimansiirtoon. Liian runsaalla kädellä voideltu ketju lähtee myös roiskimaan öljyjä ympäriinsä kun pyörällä lähdetään polkemaan. Pyyhi siis suosiolla ylimääräiset voiteluaineet veks.

Ketjusi pitäminen puhtaana ja hyvin voideltuna pitää pyöräsi tikissä. Tee tästä viiden minuutin hoito-ohjelmasta osa huoltorutiiniasi ja nauti paremmasta suorituskyvystä vähemmillä ongelmilla.

Suositukset ketjunhuoltoon

Suositukset ketjujen huoltoon ovat tärkeitä, jotta varmistetaan pyöräsi sujuva toiminta ja pidennetään sen käyttöikää. Käytännölliset ja laadukkaat tuotteet, kuten *Rex Domestique Ketjuöljy taikka *Pyörän huoltosetti, tekevät tästä tehtävästä helpompaa ja tehokkaampaa.

Ensinnäkin, puhdistus on avainasemassa. Käytä Pyörän huoltosetin ketjujen tehopuhdistajaa säännöllisesti poistaaksesi lian, öljyn ja muut epäpuhtaudet ketjuilta. Tämä auttaa estämään kitkaa ja kulumista sekä edistää voimansiirron tehokkuutta.

Kun ketjut ovat puhtaat ja kuivat, levitä ketjuöljyä huolellisesti koko ketjun pituudelle. Laadukas ketjuöljy tarjoaa optimaalisen voitelun ja suojan korroosiolta, jolloin ketjusi kestää paremmin.

Riippuen pyörän käytöstä, toista ketjujen huolto ja voitelu noin 200–300 kilometrin välein tai aina tarpeen mukaan. Säännöllinen huolto varmistaa, että ketjut pysyvät kunnossa ja että pyöräsi toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Noudata näitä suosituksia ja käytä laadukkaita huoltotuotteita, niin voit nauttia pyöräilystäsi huolettomasti ja pitkään!

Lisää fillarin huoltotarvikkeita löydät *täältä.


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *