OppaatSähköpyörät

Sähköpyöräilyn usein kysytyt kysymykset

Vuoden 2020 poikkeukselliset tapahtumat siivittivät perinteisten polkupyörien lisäksi myös sähköpolkupyörät ennennäkemättömään suosioon. Polkupyörien määrä liikenteessä kasvoi varsinkin Keski-Euroopassa valtavasti, esimerkiksi Wienissä polkupyörien määrä kasvoi toukokuussa 45% (Verkehrsclub Österreich VCÖ:n raportti). Sähköpyörien osalta sekä kotimaiset että eurooppalaiset jälleenmyyjät myivät ja myyvät edelleen paljon eioota. Useiden valmistajien pyörien toimitusajat ovat olleet jo jonkin aikaa 4-8 viikon tasoa. Joitakin malleja saa odottaa jopa pidempään. Voidaan melko varmasti sanoa, että sähköpyörät ovat rantautuneet pysyvästi myös Suomeen.

Sähköpolkupyörä mahdollistaa pidempien matkojen taittamisen nopeammin ja kevyemmin. Myös sähköpyörää täytyy polkea, mutta sähkömoottori avustaa kuljettajaa erityisesti ylämäissä ja vastatuulessa. Kuljettaja valitsee 3-4 avustustasosta itselleen tilanteeseen sopivan avustusvoiman, jota  on helppo muuttaa ohjaustankoon sijoitetusta ohjauspaneelista. Avustuksen voi kytkeä myös kokonaan pois päältä. Karkeasti voidaan sanoa, että sähkömoottori eliminoi ajosta ylimääräisen vastuksen jolloin pyörällä voi ajaa aina kuin tasamaalla – pienessä myötätuulessa. Varsinkin tehokkaammat avustusmoodit kuitenkin takaavat, että pyörän nopeuden saa nostettua 25 km/h tasolle erittäin nopeasti. 

Sähköpyörä madaltaa monille kynnystä käyttää pyörää esimerkiksi työmatka-ajossa. Pyöräilyn käyttökustannukset ovat erittäin matalat autoon verrattuna, joten vaikka pyörällä ei ajaisikaan työpaikalle joka päivä ympäri vuoden, muutamakin päivä kuukaudessa voi tehdä mukavan säästön lompakkoon. Lisäksi, jos aiemmin ainoa kulkuneuvo on ollut auto, myös kunto ja terveys kiittävät. Sähköpyöräily on hyötyliikuntaa matalalla sykkeellä ilman maitohappoja.

Olitpa sitten vasta harkitsemassa sähköpyörää tai omistat jo sellaisen, löydät artikkeleistamme varmasti hyödyllistä tietoa joka kannattaa ehdottomasti lukea läpi ennen ostoksille lähtöä.

Tähän artikkeliin on koottu sähköpyöriin ja -pyöräilyyn liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Kysymyksiä ja vastauksia lisätään jatkuvasti ja voit itsekin lähettää kysymyksiä sivun alaosassa olevaan kommenttiosioon.

Kuinka kovaa sähköpyörällä pääsee?

Tavalliset sähköpyörät

Tavallisen sähköpyörän avustusnopeus on lakiteknisistä syistä rajattu nopeuteen 25 km/h. Tuosta nopeudesta eteenpäin pyöräilijä on omillaan, kuten tavallisellakin pyörällä. Etenkin pitkillä matkoilla sähköavustuksen avun huomaa siinä, että matkan keskinopeus on helppo pitää 23-25 km/h tasolla.

Nopeat sähköpyörät
Ns. nopeilla sähköpyörillä rajoitusnopeus on 45 km/h. Tällaiset pyörät kuitenkin katsotaan lainsäädännössä mopoiksi, joten ne tulee rekisteröidä ja vakuuttaa. Lisäksi ajaminen on sallittua vain ajoradalla autojen kanssa tai sellaisella pyörätiellä, jossa mopolla ajo on erikseen sallittu.

Kuinka sähköpyörä toimii?

Sähköpyörän perustoiminta ei eroa perinteisestä polkupyörästä. Liikkeelle lähtiessä pyörään kytketään virta päälle, jonka jälkeen se on käyttövalmis. Moottori avustaa käyttäjää vain polkimia polkiessa ja lopettaa avustamisen 25 km/h jälkeen.
Pyörän nopeutta säädellään aivan tavallisen pyörän tapaan. Yleisimmissä järjestelmissä (Bosch, Shimano, Yamaha) on kolme tai neljä avustustehoa, joita vaihtamalla käyttäjä saa moottorista tarpeen mukaan enemmän tai vähemmän apua polkemiseen. Tehokkaimmalla tasolla polkeminen on lähinnä jalkojen liikuttelua, kun taas matalimmalla tasolla järjestelmä avustaa vain ylämäissä tai vastatuulessa. Järjestelmässä on antureita, jotka tunnistavat esimerkiksi polkimelle tulevan poljinvoiman, joka luonnollisesti kasvaa esimerkiksi ylämäissä. Tällöin moottorilta annetaan enemmän tehoa ja se periaatteessa kumoaa ylämäen aiheuttaman vastuksen.

Voiko sähköpyörällä ajaa jos akku loppuu?

Tyhjälläkin akulla voi ajaa. Nykyisissä moottoreissa ei ole käytännössä ylimääräistä vastusta lainkaan, joten tyhjällä akulla ajo vastaa pitkälti tavallisella pyörällä ajamista.

Voiko sähköpyörällä ajaa ilman akkua?

Periaatteessa sitä ei estä mikään, mutta akku toimii paikallaan ollessa myös suojana akun kontaktipinnoille. Se estää kuran, veden ja muiden epäpuhtauksien pääsyn vääriin paikkoihin. Ilman akkua ei siis kannata ajaa jos se ei ole välttämätöntä.

Lataavatko sähköpyörät akkua ajon aikana?

Eivät lataa. Lataustekniikkaa on kokeiltu joissakin pyörissä, mutta sen tuoma hyöty suhteessa haittoihin ja kustannuksiin on aivan liian pieni. Esimerkiksi jarrutusenergiaa hyödyntävissä järjestelmissä pyörän käyttö tyhjällä akulla olisi raskasta. Kun latauksella saavutettava hyöty olisi vain noin 5-10 % parannus käyttösäteessä, ei järjestelmän käyttäminen ole järkevää.

Vaatiiko sähköpyörä paljon huoltoa?

Ei sen enempää kuin perinteinenkään. Pesu ja huolto määräajoin pitävät mekaaniset osat kunnossa ja pidentävät niiden elinkaarta.

Kuinka paljon sähköpyörät painavat?

Sähköpyörien paino on n. 22-26 kg välillä. Perinteisiin pyöriin nähden massaeroa on siis kymmenisen kiloa. Erityisesti maantiepyörissä on kuitenkin malleja, joissa on tingitty akun ja moottorin koosta ja saatu paino putoamaan hyvin maltilliseksi. Esimerkiksi Cuben Agree Hybrid C:62 SL:ssä on 250 Wh akku ja pyörän painoksi ilmoitetaan 13,4 kg. Toki tällaisessa pyörässä painoa on nipistetty muualtakin ja malli on puhdasverinen maantiepyörä.

Painolla ei kuitenkaan ole enää niin suurta roolia sähköistymisen myötä, eikä suurimman osan ostamista harkitsevista kannata pitää pyörän painoa ratkaisevassa roolissa valintaa tehdessä.

Miksi lähes kaikkien sähköpyörien teho on 250W?

Sähköavusteisessa polkupyörässä saa olla tehoa enintään 250 W. Tätä tehokkaammat pyörät nousevat moottorilla varustetun polkupyörän ajoneuvoryhmään L1e-a, joka vaatii rekisteröinnin ja liikennevakuutuksen.

Kuinka kauan akun lataus kestää?

Latausnopeuteen vaikuttaa akun kapasiteetti ja laturin teho. Tyypillinen latausaika tyhjästä täyteen on noin 3-8 tuntia. Tyhjän akun lataaminen 50% varaustilaan kestää hieman alle puolet täyteen lataamisesta. Latausnopeus hidastuu, kun 100% taso alkaa lähestyä.

Mitä eroa on halvoilla ja kalliilla sähköpyörillä?

Niin kuin kaikessa muussakin, pyörääkin ostaessa laadusta joutuu maksamaan enemmän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että etenkään ensimmäistä sähköpyörää ostaessa kannattaisi väkisin ostaa se kallein ja paras. Valitse pyörä, joka tuntuu itsellesi riittävältä ja sopivalta.

Mitä kalliimpi pyörä on, sitä laadukkaampia komponentteja siinä on käytetty. Tehokkaammat jarrut lisäävät turvallisuutta melko painavien sähköpyörien kanssa. Laadukas ja tarkka vaihtaja tekee vaihteen vaihdosta miellyttävämpää ja nopeampaa. Suurempi akun kapasiteetti nostaa käyttösäteen lisäksi hintaa. Tehokkaampi ja ominaisuuksiltaan hiotumpi moottori maksaa enemmän. Parempi näyttö, satula tai vaikka ohjaustanko parantavat käyttömukavuutta yleisesti – nostaen hintaa.

Laadukkaiden osien käyttöikä on myös huomattavankin paljon pidempi kuin halvempien, heikkolaatuisempien osien. Tämä kannattaa huomioida erityisesti sähköpyörien kohdalla, joiden moottorin tai akun vaihto voi maksaa tuhat euroa. Siis yhden halvan sähköpyörän verran.

Tarvitseeko akku ajaa tyhjäksi ennen lataamista?

Nykyaikaisia litiumioniakkuja (Li-ion) ei tarvitse purkaa tyhjäksi tai välttämättä ladata täyteen. On kuitenkin hyvä aika ajoin ajaa akku tyhjäksi ja antaa rauhassa latautua aivan täyteen asti.

Voiko sähköpyörää käyttää pakkasella?

Voi käyttää. Akun kapasiteetti heikentyy kylmässä, mutta akku myös lämpeää käytössä. Kovilla pakkasilla kannattaa kuitenkin varautua siihen, että pyörällä ei pääse yhtä pitkälle kuin kesällä. Muista, että akkua ei saa säilyttää kylmässä.

Miten akkua tulisi säilyttää?

Jos akun käyttöön tulee pitkä tauko, sitä tulisi säilyttää 0-20 °C lämpötilassa. Jotkut tahot saattavat kehottaa lataamaan akun täyteen säilytyksen ajaksi, mutta esimerkiksi Bosch neuvoo, että akun varauksen tulisi olla säilytyksessä 30-60%.

Mikä on sähköpyörän maksimiteho?

Maksimiteho on 1000 W. Ennen 1.1.2016 maksimi on 250 W.

Miltä sähköpyörällä ajo tuntuu?

Sähköpyörällä ajo tuntuu helpolta riippumatta siitä onko vasta- vai myötätuuli. Sähköpyörällä et hikoile vaan matka taittuu huomaamatta. Sähköpyörällä ylämäetkin tuntuvat helpoilta. Työmatka taittuu mukavasti ilman hikeä ja säästät joka aamu aikaa kun sinun ei tarvitse käydä suihkussa.

Onko sähköpyörä ekologinen valinta?

Yhden bensalitran hinnalla lataat akkua yli 1000 km matkalle. Melkeinpä väittäisin siis, että on.


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *