Terveys

Pyöräily kalorit – kuinka paljon niitä kuluu?

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon kaloreita pyöräillessäsi palaa?

Lyhyt vastaus: Keskivertoihminen polttaa noin 450-750 kcal tunnissa pyöräillessä.

Pidempi vastaus: Vastaus ei itse asiassa ole kovin yksiselitteinen, ja se riippuu paljolti seuraavista asioista:

 • Millä pyörällä ajat
 • Millä sykkeellä ajat
 • Olosuhteet kuten tuuli ja ajettava pinta (asvaltti, hiekkatie jne.)
 • Painosi
 • Pyöräilyyn käytetty kokonaisaika

Nyrkkisääntönä – mitä enemmän ihminen painaa, sitä enemmän kaloreita hän polttaa pyöräillessään.

Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka paljon kaloreita ihminen voi polttaa pyöräillessä. Eipä muuta kuin itse asiaan, pureudutaampa aiheeseen hieman syvällisemmin.

Kuinka paljon pyöräily kuluttaa kaloreita?

Jos olet levännyt ja syönyt riittävästi ennen treenisuoritusta, on kehossasi varastoitu noin 400 grammaa (1600 kcal) hiilihydraattienergiaa. Tämä määrä riittää noin 60–90 minuutin harjoitukseen kuluttamatta ulkopuolista energiaa. Jos harjoittelusi kestää yli 90minuuttia, olisi sinun hyvä tankata energiaa matkan varrella. Esimerkiksi energiapatukka tai banaanit ovat hyvä ravinnonlähde.

Sitten itse kalorien kulutukseen. Yleissääntönä on, että mitä vauhdikkaampi nopeus, sitä enemmän kaloreita todennäköisesti poltat, sillä kehosi käyttää yksinkertaisesti enemmän energiaa. Harvardin yliopiston mukaan pyöräily kohtuullisella, noin 18km/h nopeudella 80 kiloisen miespyöräilijän polttamaan 530 kaloria 30 minuutissa. Jos poljetaan nopeammin, 24km/h nopeudella, samanpainoinen henkilö polttaa 630 kcal. Tuhannen kilokalorin polttamiseen tarvitaan siis reipastempoinen tunnin lenkki. Naisten kalorinkulutus on noin 10% vähemmän kuin miehillä.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että nämä edellä mainitut lukemat ovat vain arvioita. Ihmisillä on erilaiset kalorikulutuksen tasot heidän ainutlaatuisen aineenvaihduntanopeudensa perusteella.

Pyöräily onkin siis todella tehokas kalorinpolttaja. Pyöräily kuluttaa itse asiaissa noin 50% enemmän kaloreita kuin kävely.

Vain muutaman kilometrin pyöräily, muutaman kerran viikossa voi parantaa sydän- ja hengitystoimintoja jopa 30%! Tämä numero pätee erityisesti heille, joiden alkukunto on alhainen. Eikä sinun tarvitse ajaa tuntikausia saavuttaaksesi positiivisia tuloksia – itse asiassa tutkimuksen mukaan etäisyyden lisääminen 3km:stä 6km:iin toi enemmän positiivisia terveysvaikutuksia kuin etäisyyden nostaminen 15km:stä 18km:iin. Todella motivoivia tuloksia heille, jotka ovat vasta aloittamassa pyöräilyä.

Alla olevasta taulukosta voit vielä tarkistaa kalorinkulutuksen arviot, jotka perustuvat tyypillisesti painoosi ja ajonopeuteesi.

Ajajan painoNopeusPoltetut kalorit
55 kg21 km/h440 kcal/tunti
55 kg24 km/h550 kcal/tunti
55 kg29 km/h660 kcal/tunti
75 kg21 km/h600 kcal/tunti
75 kg24 km/h750 kcal/tunti
75 kg29 km/h900 kcal/tunti
90 kg21 km/h720 kcal/tunti
90 kg24 km/h900 kcal/tunti
90 kg29 km/h1080 kcal/tunti

Pyöräily on loistava tapa polttaa kaloreita

Pyöräilyn terveyshyödyt

Pyöräilyn määrän ja liikalihavuuteen liittyvien terveysvaikutusten välillä on selvä ja vahva positiivinen suhde mukaan lukien:

 • Vähentynyt kuolleisuuden riski (20 % riskin pieneneminen jo alle 1 h/vrk harjoittelulla)
 • Vähentynyt sydän- ja verisuonisairauksien ja metabolisen oireyhtymän oireiden riski (20 % riskin pieneneminen vain 3,5 tunnilla/viikko)
 • Vähentää paksusuolensyövän riskiä noin 20 %, kun pyöräilet 1 tuntia päivässä
 • Yleinen syöpäsairausriski pienenee säännöllisellä pyöräilyllä

Miten polttaa kaloreita tehokkaimmin?

Paras tapa polttaa eniten kaloreita on ajaa pitkiä matkoja, mutta varo, ettet treenaa itseäsi liian kovaa, sillä se voi aiheuttaa vammoja. Esimerkiksi sen sijaan, että tekisit kylmiltään pitkän muutaman tunnin pyörätreenin, sinun kannattaa nostaa vaikeusastetta asteittain, jotta voit treenata tehokkaasti etkä et riskeeraa itseäsi, mikä voi loppujen lopuksi estää sinua harjoittelemasta pitkäksikin aikaa. Loukkaantumisen jälkeen on myös hankala enää palata fillarin selkään, kun harjoittelusta on jäänyt huono maku suuhun.


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

2 thoughts on “Pyöräily kalorit – kuinka paljon niitä kuluu?

 • Jari Alasuvanto

  Mitäpä jos muuttaisitte yksiköt oikeiksi. Nuo ”kalorit” ovat varmaankin kilokaloreita, vaikka niistä nyt usein kaloreina puhutaankin.

  Reply
 • Hei,
  Kulutustaulukossanne on 1000-kertainen virhe :-).
  Kalorien sijaan pitäisi puhua kilokaloreista (kcal).

  -kari

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *