Miten aloittaa liikunta pitkän tauon jälkeen?
Kevätaurinko alkaa nousta. Uutta energiaa, enemmän valoa ja samalla oiva hetki aloittaa uusi harrastus tai säännöllinen liikunta. Liikunnan iloa, uuden oppimista ja mahdollisesti kipujen ja vaivojen selättämistä viimeinkin. Mutta miten päästä alkuun, miten tehdä muutoksesta pysyvä, mikä on yleisin virhe joka estää sinua ja miten kannattaa lähteä oikeasti muuttamaan liikunta- tai mitä vain aikaisempia tottumuksia?
Liikunta auttaa ja sen hyödyt tulevat vain säännöllisesti nautittuna, eikä liikuntaa ja sen hyötyjä voi “varastoida” huonoja aikoja varten. Sen siis tulisi olla ehdottomasti elämäntapa, eikä kuuriluontoista pakkopullaa tai suorittamista. Tämä on jo monissa tutkimuksissa todettu.
Silti, tuntuu että meistä suurin osa kokee liikunnan nykyaikana osaksi jatkuvaa suorittamista, jota teemme jo kaikilla muilla elämän osa-alueilla aina työstä, perhe- ja parisuhteisiin. Jatkuva pärjäämisen ja tavoittelun kulttuuri on kenties siirtynyt meille jo aiemmilta sukupolvilta, ilman että sitä edes tiedostamme.
Sisu. Se on päivän sana. Jaksamme, ja jaksamme kunnes emme enää jaksa. Silloinkaan emme sitä myönnä, vaan lisäämme työtä viikkoihimme ja päiviimme. Se, kuka näyttää heikkoutta tai ei pysy perässä, ei ole tehnyt riittävästi töitä asioiden eteen. Mennään ojasta allikkoon, päädytään pisteeseen, jossa masennus on lisääntynyt tilastollisesti 50% viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lisätään siis vaan isompaa vaihdetta silmään ja painetaan eteenpäin. Kyllä se kiitos siellä lopussa seisoo, rohkea rokan syö ja niin edelleen.
Seis. Voisiko tämä olla sittenkin isompi ongelma oman terveyden ja hyvinvoinnin työstämisen kanssa, kuin se että meillä ei ole motivaatiota saada asioita muuttumaan?
Pysähtyminen on todella tärkeää muutoksessa. Monesti suoritamme ja painamme asioita läpi, sen kummemmin pohtimatta sitä miltä asia tuntuu. To do- listat, tehokkuus ja asioiden keskustellessa asioiden kanssa töissä, voimme alkaa helposti ajatella myös liikkumisen olevan ulkoistettu suoritus muun ohella. Pysähdy, ja fiilistele siis miltä muutos tuntuu kehossasi kun olet aloittamassa liikuntaa.
Huomaan sinun sanovan, että sehän on helpommin sanottu kuin tehty. Hyppääminen ns. liikkuvasta junasta ei kannata pysähtyäksesi, joten siksi konkreettisempi neuvo keväälle ja tulevalle kesälle: Paras aika pysähtyä ja kuunnella itseään, omia tavoitteitaan, sitä mitä elämältään haluaa, ja mitä tuntemuksia liikunta ja liikkuminen herättää omassa kehossasi on se aika, kun sinulla on kevyempää työssä: silloin, kun saat esimerkiksi 1 – 2 viikkoa aikaa itsellesi loman, tai etätyöskentelyn merkeissä.
Tällöin pohdi omaa näkökulmaasi ja kokemuksiasi liikuntaan liittyen, sillä sanonta mikään ei muutu ellei näkökulma muutu pitää aivan paikkaansa. Se mihin uskot, sitä myös teet. Vasta tämän jälkeen tulevat muut neuvot:
- Luo suunnitelma: yksinkertaisin tapa on aloittaa merkitsemään kalenteriin, miten liikut. Jos et käytä kalenteria oman elämäsi suunnitteluun vielä, kysy itseltäsi oletko sinä ohjaksissa vai reagoitko vain kaikkeen vastaan tulevaan?
- Muista järkevät ja realistiset tavoitteet. Ole rehellinen itsellesi näiden suhteen, ja vilkaise vielä uudelleen kalenteriisi: jostakin on luovuttava, jotta voit asettaa jotain uutta tilalle. Loputon kalenteriin lisääminen ei tule ikinä tuottamaan haluamasi tuloksia, vaan uupumusta ja saamattomuutta.
- Hanki itsellesi apua. Aseta tavoitteesi ja kalenterisi kuntoon yhdessä Personal Trainerin kanssa. Keskustele hänen kanssaan nykyisestä kuormituksestasi, haluamistasi tavoitteista ja muutoinkin kaikesta elämästäsi. Hän toimii etenkin alussa todella tärkeänä tukena harjoittelun aloittamisessa turvallisesti ja huonojenkin päivien motivoitsijana. Hän pitää myös punaisen langan harjoittelussasi mukana.
Nyt, ota kevät ja energiatasojen nouseminen haltuun ottamalla ensiaskeleet raikkaassa ulkoilmassa auringosta nauttien.