Oppaat

Kuinka järjestää pyöräretki?

Mitä tehdä ja miten kun yhtäkkiä syntyy idea pyöräretkestä? Miten varmistaa, että retki sujuu hyvin ja kaikilla on mukavaa ja että kukaan ei tipu matkasta?

Tässä muutamia neuvoja ja havaintoja pyöräretkien järjestämisestä.

  • Keitä retkelle on tulossa? Millaiset pyörät heillä on? Millainen kunto heillä on? Miten pitkä retki on mahdollinen? Kokemattomille 60 kilometriä on pitkä matka, kuntoilijoille 100 kilometriä voi olla lyhyt. Jos mukana on lapsia, ei retki saa olla yli 30 kilometriä.
  • Hahmottele reitti internetin työkaluja kuten Google Mapsia käyttäen. Onko retki liian pitkä? Onko siinä liikaa tai liian jyrkkiä mäkiä? Vaikka Suomessa ja varsinkaan Helsingin ympäristössä ei paljon mäkiä olekaan, monille pienetkin mäet ovat iso asia.
  • Selvitä voiko reitillä olla sora- tai hiekkateitä. Jos ei voi, etsi päällystetty reitti. Siinä auttaa esimerkiksi kevyen liikenteen reittiopas ja Google Maps. Yleensä soratiet ovat vallan OK, mutta ne rajaavat maantiepyörät pois kalustosta.
  • Mieti montako taukoa retkellä on oltava. Kuinka pitkään retken osallistujat jaksavat polkea tauotta? Nyrkkisääntönä taukoja on hyvä olla tunnin tai puolentoista välein. Koska retkillä keskinopeus harvoin on yli 20km/h, taukopaikkoja on syytä olla alle 30 kilometrin välein. Tarkenna reittiä siten, että taukopaikoilla on kahvila tai kauppa. Monet osallistujat eivät kuitenkaan ymmärrä varata tarpeeksi ruokaa ja juomaa mukaansa.
  • Käy koejamassa reitti. Jos retkeen on vielä pitkä aika, voi olla viisasta käydä ajamassa reitti useamman kerran. Ensiksi suunnitteluvaiheessa, jotta voit olla varma reitin sopivuudesta osallistujille. Sitten noin viikkoa ennen retkeä on hyvä polkea retki vielä kerran, jotta reitille ilmestyneet tietyöt eivät yllätä.
  • Varmista koeajosi aika, että taukopaikaksi kaavailemasi kaupat ja kahvilat ovat auki retken aikana.
  • Mainosta retkeä eri paikoissa. Ainakin Facebookissa ja Twitterissä. Mainostusta edesauttaa, jos kirjoitat retkestä kuvauksen.
  • Ota mukaan retkelle työkaluja sekä ensiapulaukku ja vararengas tai pari.  Retken vetäjän on syytä olla valmistautunut ikäviin yllätyksiin. Osallistujista monet eivät ole.
  • Lähde matkaan iloisesti. Aja porukan keulilla rauhallisesti, ennalta ilmoittamaasi vauhtia. Pyydä, että joku osallistujista pitää huolta letkan peräpäästä ja huutaa, jos ongelmia ilmenee.
  • Anna osallistujille puhelinnumerosi. Jos kyseessä on turistiryhmä tai lapsiryhmä, niin silloin pyydä heiltä heidän nimensä ja puhelinnumeronsa. Niistä voi olla hyötyä, jos osallistujia katoaa yhtäkkiä. Pyydä osallistujia pitämään puhelimensa äänekkäinä ja vastaamaan, jos puhelin soi ja on ongelmia. 
  • Pyydä hitain polkija itsesi taakse, jotta sinun helpompi seurata vauhdin sopivuutta. Seuraa letkan kulkua liikennevaloissa ja mutkissa, odota ja hidasta tarvittaessa.

Näillä neuvoilla retkestä tulee onnistunut ja mukava.


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *