Liikunta palkitsee
Stressaako, ahdistaako, väsyttääkö, puristaako vyö tai pipo? Aloita lisäämällä liikuntaa.
En väitä, että liikunta ratkaisisi hetkessä kaikki ihmisen mieltä kalvavat asiat. Väitän, että säännöllisellä liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin ja mahdollisuus liikuntaan on jokaisen ulottuvilla. Miten niin jokaisen ulottuvilla? Ei ole aikaa, ei varaa, ei voimia, ei sopivaa lajia eikä intoakaan lähteä juoksemaan tai kuntosalille.
Aika
Tarkkailepa huviksesi ajankäyttöäsi. Jokaista minuuttia ei tarvitse eikä pidä käyttää pelkästään hyödyksi. Laiskottelu on sopivassa määrin sallittua, mutta liikuntaan käytetty aika maksaa itsensä takaisin lisääntyneenä energiana ja parantuneena työtehona.
Oletko sattunut kuulemaan sivusta kuinka treenin aluksi osallistujat huokailevat ja valittavat vaivojaan vaisusti – ei jaksaisi millään. Sama ryhmä palaa tunnin päästä iloisena, puheliaana ja täynnä tarmoa uusiin puuhiin.
Rivakka kävelylenkki auringonpaisteessa tai talvipakkasessa raikastaa kummasti ajatuksia. Voimaharjoitteluun keskittyminen tyhjentää tehokkaasti pään turhista huolista. Työnteon lomassa pidetty liikunta- tai venyttelytauko auttaa selvittämään paikalleen junnaamaan jääneitä ajatuksia tai rentouttaa työssä käytettäviä lihaksia.
Myös lomalla on hyvä muistaa kunnon ylläpitäminen. Hyötyliikunnan lisäksi oman kehon painolla tehtävät harjoitukset korvaavat kuntosalin. Jokaisella olisi hyvä olla opeteltuna muutama perusharjoitus lihaskunnon säilyttämiseksi. Matkalaukkuun on hyvä pakata mukaan mieltymystensä mukaan esimerkiksi lenkkikengät, uimapuku tai mieluinen pelimaila. Innokkaampi kartoittaa esimerkiksi kuntosalit ja paikalliset pyörävuokraamot matkakohteessa jo etukäteen.
Kun olet lukenut tämän blogin, jos mahdollista älä jää paikallesi miettimään sen sisältöä. Jos varastosta ei löydy fillaria, niin vedä jalkaan hyvältä tuntuvat kengät ja lähde lenkille. Mieti kävellessäsi omia liikuntatottumuksiasi. Vilkaise lähtiessäsi kelloa ja palattuasi tunnustele sykettäsi ja hengitystäsi, mieti tuntemuksiasi. Jos otat lenkin tavaksi, voit verrata omia kokemuksiasi myöhempiin kertoihin ja seurata edistymistäsi esimerkiksi matkan pituuden, käytetyn ajan, hengästymisen ja sykkeen avulla – tai mikä parasta, ota harjoittelun talteen puhelimen treenaus appiin, joka kannustaa liikkumaan entisestään. Tulipa tehtyä, ei hassumpaa! Veri kiertää, olo on piristynyt ja kiität itseäsi.
Tavoitteellinen liikunta on tehokkainta liikuntaa, mutta myös pienissä pätkissä suoritettu liikunta pitkin päivää edistää hyvinvointiasi. Jos aikasi on todella tiukalla, kuten joskus jokaisella, ota tavaksi käyttää pienetkin joutilaat hetket oman kehosi ja mielesi parhaaksi. Kymmenminuuttinen riittää muutamaan oman kehon painolla tehtyyn hyödylliseen liikkeeseen. Esimerkiksi kyykkyjen tekemiseen tai seinää vasten tehtävään punnerrukseen ei tarvita muuta kuin liikuntatuokion muistaminen.
Rahapuoli
On totta, että polkupyörät eivät ole ilmaisia, eikä myöskään liikuntatiloihin pääse ilmaiseksi. Henkilökohtainen kuntosalikortti tai yksittäiset käynnit kuntosalilla ovat vaihtelevan hintaisia ja ohjatusta ryhmämuotoisesta liikunnastakin joutuu yleensä maksamaan. Lajista riippuen varusteiden hankkiminen ja huolto tuo kustannuksia.
Tavalliseen terveys- ja kuntoliikuntaan ei tarvita erityisen hienoja vaatteita tai urheiluvälineitä. Jos innostus johonkin lajiin on palava, markkinoilla liikkuu paljon hyviä käytettyjä välineitä. Uusi harrastus on mahdollista aloittaa perusvarusteilla ja investoida lisää kun on varma, että laji on oma. Liikunta ja erityisesti aktiiviurheilu on toki miellyttävämpää tarkoituksenmukaisissa varusteissa, mutta kuntoliikkujan tarvitsee valita vain itselle miellyttävältä tuntuva, sopivan lämmin ja joustava asu. Hienoissa ja kalliissa vaatteissa esiintyminen kun ei sinänsä edistä liikkumista eikä välttämättä ole todistus rautaisesta kunnosta. Työ on tehtävä itse.
On toki paljon liikuntalajeja, jotka ovat kalliita. On myös paljon edullisia ja ilmaisia mahdollisuuksia kohottaa kuntoaan ja edistää terveyttään. Erilaiset liikuntaseurat ja yhdistykset järjestävät jäsenilleen pienellä maksulla ohjattua liikuntaa. Itseä kiinnostavan seuran tai yhdistyksen jäsenyys tuo yleensä yhteen myös muuten saman mielisiä tuttavia ja ystäviä.
Voimat
Ihmisen elimistö on tarkoitettu käytettäväksi. Käyttämätön kone ruostuu, jäykistyy ja jopa hyytyy. Kuten autoilevat lukijat varmasti tietävätkin vanhan viisauden – korjaaminen tulee aina kalliimmaksi kuin säännöllinen huolto. Tämä sanonta pätee myös omaan kroppaan.
Ihmisen lihasvoima ja kestävyys on normaalisti parhaimmillaan nuorilla aikuisilla. Heikkeneminen alkaa jo 30 ikävuoden tienoilla, salakavalasti. Lohduttavaa on kuitenkin tieto, että lihaskuntoa ja kestävyyttä voidaan pitää yllä ja parantaa vielä yli 80-vuotiaana. Geeniperimästä ja harrastuneisuudesta riippuen aktiivinen urheilu on mahdollista vielä vaikka 90-vuotiaana.
Liikkumista voi harrastaa liikkumisen itsensä vuoksi, koska se on parhaimmillaan hauskaa. Hauskuus on kuitenkin kaukana silloin, kun normaali liikkuminen ja arkiaskareetkaan eivät oikein suju. Muuten terveellä ihmisellä kysymys on usein lihasvoiman ja kunnon heikkenemisestä. Huonossa kunnossa liikunnan aloittaminen ja liikuntatottumusten luominen on erityisen raskasta. Alkuun tarvitaan jokin liikkeelle sysäävä, monesti ulkopuolinen virike tai voima. Valitettavan usein se on jokin terveyttä uhkaava oire tai vaiva.
Tavoitteellinen voimailu urheilulajina on hyvä erottaa terveys- ja kuntoliikuntaan tähtäävästä kuntosaliharjoittelusta. Ensimmäisessä on kyse suorituskyvyn maksimoimisesta. Jälkimmäisessä tavoitteena on ihmisen kehon ryhdin, voiman ja tasapainon saattaminen kunkin oman tarpeen vaatimalle ja omien edellytysten sallimalle tasolle.
Lajit
Liikuntatottumusten kehittymisen ja ylläpidon kannalta olennaista on omalta tuntuvan liikuntalajin löytäminen. Laji saattaa olla tuttu jo lapsuuden liikunnasta tai löytyä kokeilemalla. Joskus laji loksahtaa paikalleen helposti, joskus oikean muodon hakeminen tuntuu työläältä.
Liikuntalajeja on tarjolla lähes loputtomasti. Osa viihtyy salilla voimailemassa, kun toiset taas käyvät fillaroimassa keskellä luontoa. Jotkut motivoituvat kun tavoitteena on joku tapahtuma, vaikka kympin juoksu. Toiset saavat intoa ryhmässä liikkumisesta tai joukkueurheilusta. Tärkeintä on tunnistaa mikä saa sinut lähtemään treeneihin ilman pakon tunnetta.
Into
Oletko aina ollut haluton liikkumaan? Oletko kenties saanut ikävän kokemuksen liikunnasta? Onko sinulla jokin liikuntaa haittaava rajoite? Ei hätää. Kannattaa käyttää tovi oman liikkumattomuuden syiden miettimiseen.
Saattaa olla mahdollista, että ensimmäinen este liikunnalle voitetaan jo ajatuksen tasolla. Esimerkkinä olkoon vaikkapa koululiikunta, joka ei välttämättä kaikille ole ollut se mieluisin oppiaine. Periaatteesa hyvää tarkoittava tavoite saattoi tappaa lopullisesti vähäisenkin liikuntainnostuksen. Pitikö liikunnanopettajan antaa muuten kiitettävään todistukseen kuutonen liikunnasta, vaikka yritystä oli enemmän kuin monella luokkatoverilla.
Liikuntamotivaation säilymisen kannalta lajin on oltava omalle kropalle sopivaa, mielekästä ja mielellään hauskaa. Pakolla ja vastentahtoisesti tehtynä innostus loppuu alkuunsa. Yksi pitää yksin liikkumisesta, toiselle se on vastenmielistä. Toiselle ryhmä on elinehto ja yksin huhkiminen on puuduttavaa ja tylsää. Joku ei lähtisi kuntosalille millään konstilla vaan haluaa liikkua ulkona ja luonnossa. Joku taas ei välitä poluista, metsistä, mäistä ja vesistä vaan haluaa liikkua rakennetuilla alustoilla, liikunta-, palloilu- ja uimahalleissa, urheilu- ja pelikentillä.
Tärkeintä on liikunnan ilo, mutta tavoitteellisuus tekee liikunnasta entistä mielekkäämmän. Henkilökohtainen valmentaja/personal trainer on oiva henkilö auttamaan liikunnan aikatauluttamisessa, voima- ja kestävyysharjoitteluohjelman laatimisessa, oikean lajin etsimisessä ja innon yläpitämisessä.
Palkinto
Aktiivinen liikkuja palkitaan aina. Ensimmäinen ja välitön palkinto sopivasta liikunta-annoksesta on rentoutunut, pirteä olo ja hyvä mieli. Tyytyväisyys omaan suoritukseen lisää motivaatiota ja kannustaa jatkamaan. Voiman, kestävyyden ja liikkuvuuden parantuminen näkyy ja tuntuu viiveellä, yleensä jo muutaman viikon sisällä. Se on omiaan kasvattamaan liikuntahaluja entisestään. Harjoitusten jälkeinen väsymys ja jonkinasteinen kipukin on terve ilmiö, sitä ei pidä säikähtää ja siitä palautuminen on yleensä nopeaa.
Liikunnan lihaksiin kohdistuvien vaikutusten ainoa kielteinen puoli, jos niin voi sanoa, on niiden pitkän liikuntatauon aikana tapahtuva häviäminen. Siis mikään ei ole ikuista, voiman ja kestävyyden ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa harjoittelua. Sen sijaan liikunnasta saatu ilo, tyytyväisyydentunne, rentoutuminen ja energisyys ovat pitkäkestoisia. Muistot mukavista liikuntakokemuksista mitä erilaisimmissa lajeissa ja eksoottisissakin paikoissa kantavat pitkään ja lisäävät myös henkistä hyvinvointia.
Hyväkuntoisena elämä vain on niin paljon mukavampaa kuin raihnaisena!