Muut

Lapsen ensipyörä – potkupyörä

Tasapainoa kehittävä potkupyörä on mitä mainioin menopeli lapsen ensimmäiseksi pyöräksi. Potkupyörä on suhteellisen uusi väline Suomessa. Jotkut luulevat potkupyörän tulevan käyttöön vain muutamaksi kuukaudeksi. Ihanteellinen valinta on kuitenkin sellainen potkupyrä, jota lapsi käyttää usean vuoden.

Tärkeimmät tekijät potkupyörää hankkiessa on pyörän paino ja säädettävyys. Näillä tekijöillä ratkaistaan kuinka usein pyörää tullaan käyttämään.

Paino

Pyörän paino ratkaisee pystyykö ja uskaltaako lapsi viemään pyörää (vai viekö pyörä lasta). Muutaman kilon ero, on suuri kun huomioidaan lapsen paino. Aikuinen voi verrata potkuttelevansa moottoripyörällä. Kun pyörä lähtee kaatumaan, niin sitä ei pysty pysäyttämään. Liian raskaalla pyörällä ei uskalla, eikä jaksa leikkiä! 

Säädettävyys

Pyörän kuuluu kasvaa lapsen mukana! Lapsi kasvaa kovaa vauhtia, joten niin on kasvettava pyöränkin. Säätövarat ratkaisevat pystyykö pyörää alkuunsakaan käyttämään sekä kuinka pitkään pyörä pysyy käytössä.

Ajoasento

Ajoasennon tulee tukea aktiivisuutta. Kun lapsi oppii tasapainon niin on tärkeää, että hänen jaloilleen on oma paikka. Jalkojen paikan tulee olla satulan alla, josta lapsi saa helposti jalat takaisin maahan. Kun jalat ovat satulan alla tasapaino säilyy oikeana. Verratkaa motocrosspyörä vs. skootteri! Lapsi voi opetella seisomaan potkupyörällä. Tätä kautta potkupyörä pysyy käytössä yhä pidempään, koska lapset haluavat luontaisesti uusia haasteita.

Jarru

Potkupyöräilyä harjoitellessa kannattaa pysyä tasaisessa maastossa. Tasamaalla lapsi ei tarvitse pyörään jarrua! Jarrun hallittu käyttäminen on erittäin vaikeaa. Lapsi pystyy pysäyttämään vauhdin laittamalla jalat maahan. Kun lapsi oppii ajamaan kovempaa ja liikkuu maastossa, jossa on pitkiä tai jyrkkiä alamäkiä, suosittelemme hankkimaan jarrun. Käsi vai jalkajarru, sillä ei ole enää merkitystä tässä vaiheessa.

Jotkut merkit myyvät taka-akseliin asenettua jarrua, joka jarruttaa vauhtia automaattisesti. Vain yksi merkki tarjoaa mahdollisuuden ottaa automaatijarrun pois päältä. Tätä merkkiä ei myydä Suomessa. Automaattinen jarru kuulostaa vanhemman korvaan todella hyvältä. Mutta ennen kuin lapsi pääsee ajamaan liikenteen sekaan, tai pitkiä alamäkiä lapsen kuuluu oppia jarruttamaan. Jos automaattinen jarru jarruttaisi tarpeeksi, se jarruttaisi liikaa.

Materiaali

Potkupyöriä valmistetaan teräksestä, puusta ja muovista. Puupyörät ovat kehittyneet viimeaikoina, mutta ajo-ominaisuudet jäävät puutteellisiksi. Pyörän tulee olla ketterä ja säädöt ovat merkittävässä roolissa. Muovipyörä ei voita teräksistä verrokkia edes keveydessä. Jos muovinen tai puinen pyörä olisi optimaalinen, niin me aikuisetkin ajaisimme niillä!

Ohjauksen rajoitin

Ohjauksen rajoitin on yksinkertaisesti tarpeeton. Terve lapsi oppii hillityt ohjausliikkeet sekunneissa. Rajoitin, joka pitää ohjaustangon tarpeeksi suorassa, ei liiku tarpeeksi jotta pyörää voisi ohjata. Rajoitin, jonka kanssa pystyy tekemään normaalit ohjausliikkeet, ei stoppaa yliohjaukselta.

Älä aliarvio lasta – tarjoa lapselle turvallista, mutta hauskaa pyöräilyn iloa! 

Usein kysyttyä

Tarvitseeko lapsi potkupyörää, eivätkö apupyörät riitä?

Potkupyörän avulla lapsi oppii pyöräilyssä tarvittavan tasapainon helposti ja hauskasti. Potkupyörän avulla lapsi ei joudu oppimaan tasapainoa kaatumisten kautta. Vanhemmat säästyvät selkä vääränä lapsen perässä juoksemiselta. Mikä tärkeintä, potkupyörästä tulee lapsen suosikki. Potkupyöräily on uusi liikuntamuoto, jota tarjotaan nykyään jopa aikuisille.

Pystyykö 85 cm pitkä lapsi ajamaan potkupyörällä?

Kyllä. Lapsien keho on yksilöllinen siinä missä kaikkien ihmisten. Tämän takia, tarkkoja mittoja määritteleminen on hankalaa. On arvioitu, että 76 cm pitkä lapsi yltää ajamaan keskiverto potkupyörällä. Tämän voi tarkistaa mittaamalla lapsen sisäjalan pituuden. Aseta lapsi seisomaan selkä seinää vasten ja kirja lapsen jalkojen väliin. Kirjan korkeus kertoo kuinka korkealle satulalle lapsi ylettää istumaan.

Voiko 3-vuotias vielä ajaa potkupyörällä?

Kolmevuotias lapsi on täydellinen kuski ! Yleisesti ottaen 3-vuotias on tarpeeksi vahva ja hänen kävelytasapaino on tarpeeksi kehittynyt, että lapsi voi opetella potkupyöräilyn täysin itsenäisesti.

Lapsemme on 5-vuotias eikä osaa ajaa polkupyörällä, onko liian myöhäistä hankkia potkupyörä?

Potkupyörän hankkiminen ei ole koskaan liian myöhäistä! Potkupyöräily on hauskaa, vaikka osaisikin jo ajaa pyörällä. Myös isommat lapset saattavat tulla pyytämään pyörää lainaan. Mikäli 5-vuotias lapsi ei osaa ajaa polkupyörällä, niin suosittelemme lämpimästi hankkimaan potkupyörän. Siten lapsi pääsee itsenäisesti ajamaan potkupyörällä ja halu pyöräilyyn syttyy. Pyöräily kehittää lapsen motoriikkaa ja tasapainoa muodostaen peruskiven lapsen liikunnalliseen tulevaisuuteen!

Kuinka lapsi jarruttaa ajaessaan potkupyörällä?

Useimmiten pienet lapset eivät kykene käyttämään jarrua, vaan he jarruttavan vauhdin ”laahaamalla” jalkoja maassa. Tämä on turvallinen tapa, koska pysähtyessään lapsella on valmiiksi jalat maassa. Pyörämaailmassa olemme myös saaneet todeta että 4-vuotiaat läpi elämänsä pyöräilleet lapset eivät pysty käyttämään käsijarrua herkästi. Jarrua puristetaan joko täysillä tai ollenkaan. Kun jarrua puristaa täysillä, takarengas menee lukkoon ja alkaa mutkittelemaan.

Käykö lapselle tavallinen polkupyöräkypärä?

Tavallinen polkupyöräkypärä on erinomainen potkupyöräilyyn.

Tarvitseeko lapsi muita varusteita ajaessaan potkupyörällä?

Lapsi ei välttämättä tarvitse mitään muita varusteita kuin kypärän. Suosittelemme suojia vasta kovempaan menoon, mikäli lapsi ajaa potkupyörällä metsässä tai skeittipuistossa.

Ovatko täysikumirenkaat hyvät?

Täysikumirenkaat toimivat täydellisesti potkupyörässä! Niitä ei tarvitse pumpata, vaan pyörä on aina valmiina menoon.

Emmekö voi vain ottaa polkimia irti tavallisesta pyörästä?

Tätä keinoa on moni pohtinut. Itse rakennetuissa potkupyörissä satulaa ei saa usein tarpeeksi alas edes 3-vuotiaalle lapselle. Tämän lisäksi pyörä on aivan liian painava lapsen käsiteltäväksi. Myöskään jaloille ei ole paikkaa. Mikäli kahden pyörän hankkiminen ei ole mahdollista (pieni pyörä polkimilla ja ilman), niin PALJON parempi vaihtoehto on hankkia kunnon potkupyörä. Lapsi ehtii innostua pyöräilystä ja polkupyörä hankitaan vasta kun lapsi pystyy ajamaan 16″ pyörää.


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *