OppaatSähköpyörät

Sähköpyörän muunnossarjat opas

Sähköpyörän muunnossarja on sarja osia, joka mahdollistaa ”tavallisen” polkupyörän muuttamisen sähköpyöräksi. Muunnossarja sisältää yleensä sähkömoottorin, akun, ohjausjärjestelmän ja kaikki tarvittavat kaapelit, liittimet, sekä kiinnikkeet, jotka mahdollistavat sähkömoottorin asentamisen pyörään.

Sähköpyörän muunnossarjat ovat suosittuja, sillä ne mahdollistavat olemassa olevan polkupyörän muuttamisen sähköpyöräksi edullisemmin kuin uuden sähköpyörän hankkimalla. Muunnossarja myös mahdollistaa sen, että henkilö voi käyttää omaa tuttua polkupyöräänsä sähköavusteisena, mikä helpottaa pyörän käyttöä, kun kyseessä on jo entuudestaan tuttu fillari.

Muunnossarjan asennus voi olla melko helppo projekti ja se voidaan usein tehdä kotona, jos henkilöllä on tarvittavat työkalut ja tietotaito. Kuitenkin, joissakin tapauksissa muunnossarjan asennus vaatii ammattitaitoisen pyöräkorjaajan apua. On myös tärkeää varmistaa, että muunnossarja sopii käytettävään pyörään, sillä kaikki sähköpyörän muunnossarjat eivät sovi kaikkiin pyörämalleihin.

Sähköpyörän muunnossarjat sisältävät kaikki tarvittavat osat, mutta eri osien ominaisuuksien valinta riippuu useista tekijöistä, kuten pyörän tyylistä, pyörän ja ajajan koosta, käyttötarkoituksesta ja henkilön omista mieltymyksistä.

 • Sähkömoottori: Moottori on yksi tärkeimmistä osista sähköpyörän muunnossarjassa. Se voi olla joko etu- tai takanavassa, tai keskiössä. Sähkömoottorin teho ja koko vaikuttavat suoraan sähköpyörän suorituskykyyn ja toimintamatkaan. Moottorin teho ilmoitetaan yleensä watteina (W).
 • Akku: Akku on toinen tärkeä osa sähköpyörän muunnossarjassa. Akun kapasiteetti ja tyyppi vaikuttavat suoraan sähköpyörän toimintamatkaan ja painoon. Yleisimmät akkutyypit ovat litiumioniakut (Li-ion)
 • Ohjausjärjestelmä: Ohjausjärjestelmä käsittää yleensä ohjainyksikön, kaapelit ja liittimet, jotka yhdistävät akun ja moottorin toisiinsa. Ohjausjärjestelmä mahdollistaa käyttäjän säätää moottorin tehoa, nopeutta ja muita ominaisuuksia.
 • Näyttö: Näyttö kertoo käyttäjälle sähköpyörän tietoja, kuten nopeuden, kuljetun etäisyyden, akun varaustason ja näytön mallista riippuen useita muita näppäriä tietoja. Näyttö voi olla joko langallinen tai langaton.
 • Jarrut: Sähköpyörän muunnossarjassa voi sisältyä jarrujärjestelmän päivityssetti, joka parantaa jarrujen suorituskykyä ja turvallisuutta.
 • Muut osat: Muut osat, kuten vaihteen vaihtajat, jarrukahvat, ketjut ja renkaat, voivat tarvita päivitystä tai muutoksia, jotta ne sopivat paremmin sähköpyörän käyttöön ja kestävät uutta kovempaa tehoa.

Sähköpyörän muunnossarjat voivat tarjota monia etuja, kuten polkupyörän muuttamisen sähköpyöräksi edullisesti ja mahdollisuuden käyttää omaa tuttua pyörää sähköavusteisena. Kuitenkin muunnossarjan asennus voi vaatia tiettyä taitotasoa ja ammattitaitoisen pyöräkorjaajan apua.

Itseasennettu pyörän muunnossarja

Mikä on sähköpyörän muunnossarja?

Muunnossarjan avulla normaalipyörä voidaan muuttaa sähköpyöräksi. Sähköpyörän muunnossarja sisältää etu- tai takanapaan tulevan moottorin, tarakka- tai juomapulloakun latureineen, ohjaustankoon tulevan ohjauspaneelin/näytön, jarrukahvan/jarrutunnistimen joka katkaisee vedon kun jarrua painetaan sekä säätimen johtoineen.

Voiko jokaisesta pyörästä tehdä sähköpyörän?

Kyllä. Teoriassa lähes jokaisesta pyörästä voi tehdä sähköpyörän sähköpyörän muunnossarjan avulla, mutta on tärkeää huomioida, että kaikki pyörät eivät välttämättä sovellu hyvin muunnossarjan asennukseen. Esimerkiksi, yli 20 vuotta vanhoilla pyörillä, joiden runko tai osat ovat kuluneita tai ne ovat valmistettu eri mitoituksella kuin nykypyörät, voi olla vaikeampaa asentaa muunnossarjaa. Usein myös näissä fillareissa on suurempi riski rikkoutumiselle tai vaurioitumiselle.

On myös olemassa tiettyjä teknisiä rajoituksia, jotka on otettava huomioon muunnossarjan asennuksessa. Hyvinä esimerkkeinä joidenkin pyörien etuhaarukan leveys voi olla liian pieni, jotta moottori voisi mahtua sisään. Joissakin tapauksissa voi taas olla tarpeen vaihtaa eturatas tai takavaihtaja, jotta ketju mahtuu pyörimään moottorin kanssa. Siksi onkin tärkeää, että pyörä ja muunnossarja sopivat varmasti yhteen. Kaikista parhaiten sähköpyörän muunnossarja sopii pyöriin, joissa on vahva ja kestävä runko, riittävästi tilaa moottorin asentamiseen ja tarvittavaa leveyttä kiekkojen ja rungon välissä. Toki myös jo edellä mainittu pyörän ikä on hyvä ottaa huomioon. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että pyörä ja muunnossarja suunnitellaan sekä asennetaan ammattilaisen toimesta, jotta varmistetaan niiden sopivuus ja oikea asennus. Mikään ei ole ikävämpää kuin ostaa vanhaan konkeliin muunnossarja ja lopulta huomata, ettei sen asentaminen olekkaan mahdollista vanhan rungon tuomien rajoitusten takia.

Kuinka paljon sähköistäminen lisää pyörän painoa?

Muunnossarja: akku n. 3,5 kg,

Moottori n. 3 kg

Elektroniikka 0,5 kg

Yhteensä n.7 kg.

Onko parempaa kuin kesäinen sähköpyöräily?

Miten akkua ladataan?

Akkua ladataan muunnossarjan mukana tulevalla laturilla. Akku voidaan irroittaa latausta varten tai ladata paikoillaan. Laturi toimii normaalilla 230 V verkkovirralla. Lue myös artikkelimme aiheesta mitä sähköpyörän akun lataus maksaa?

Miksi muunnossarja on parempi kuin uusi sähköpyörä?

Muunnossarja on huomattavasti halvempi kuin uusi sähköpyörä. Kun muunnamme pyöräsi sähköpyöräksi sinun ei tarvitse huolehtia vanhan pyörän säilytyksestä ja myynnistä. Muunnossarjan voit lisäksi irroittaa ja siirtää uuteen pyörään.

Kauan muunnossarjan asentaminen kestää?

Pyörän muunnossarjan asennusaika riippuu monista tekijöistä, kuten pyörän tyypistä, muunnossarjan tyypistä sekä tietenkin asennustaidoistasi. Jos olet kokenut pyöräasentaja tai sähkötekniikan ammattilainen, asennus voi kestää parhaimmillaan vain muutaman tunnin. Jos olet kuitenkin aloittelija, voit odottaa käyttäväsi enemmän aikaa ja tarvitsevasi apua asennuksessa. Asennus voi kestää useita tunteja tai jopa koko päivän, riippuen siitä, kuinka paljon sinun täytyy muuttaa pyörääsi ja millaista muunnossarjaa olet asentamassa. Esimerkiksi, jos pyörässäsi on vanha eturatas, joka ei ole yhteensopiva muunnossarjan kanssa, sinun täytyy irroittaa vanha ja asentaa uusi yhteensopiva eturatas. Tälläiset pienet muutokset ovat nopeita, mutta lisäävät helposti asennuksen kokonaisaikaa reilusti. Lisäksi sinun täytyy varmistaa, että kaikki osat on asennettu oikein ja turvallisesti. On erittäin tärkeää noudattaa asennusohjeita huolellisesti, jotta pyörä toimii oikein ja turvallisesti. Jos et ole varma, kuinka asennus tehdään oikein, on suositeltavaa hankkia apua ammattilaiselta, joka voi varmistaa, että pyörä toimii oikein ja turvallisesti.

Tyypillinen kiinalainen muunnossarja

Kannattaako ostaa kiinalainen muunnossarja?

Päätös siitä, kannattaako ostaa kiinalainen muunnossarja, riippuu monista tekijöistä, kuten budjetista, pyörän käyttötarkoituksesta, ja omista mieltymyksistä. Kiinalaiset muunnossarjat ovat yleensä edullisempia kuin tunnettujen brändien muunnossarjat, mutta niiden laatu voi vaihdella paljonkin. Jotkut kiinalaiset muunnossarjat ovat erittäin laadukkaita, mutta toiset voivat olla huonolaatuisia ja epäluotettavia. On tärkeää tehdä huolellinen taustatutkimus ja tarkistaa tuotteen arvostelut ja asiakasarvostelut ennen ostopäätöksen tekemistä. Tunnettujen brändien muunnossarjat ovat yleensä kalliimpia, mutta ne ovat yleensä myös luotettavampia ja kestävämpiä. Esimerkiksi Japanissa valmistetut akkukennot ovat huomattavasti Kiinassa valmistettuja kennoja laadukkaampia ja pitkäkestoisempia. Saattaakin olla hyvä idea ostaa muunnossarja ilman akkua Kiinasta ja panostaa itse akkuun ostamalla se muualta. Jos haluat säästää rahaa, kiinalaiset muunnossarjat voivat olla houkutteleva vaihtoehto. Jos kuitenkin haluat varmistaa, että saat laadukkaan ja luotettavan muunnossarjan, joka sopii pyörääsi ja on helppo asentaa sekä huoltaa, saatat haluta harkita tunnettujen ja takuuvarmasti laadukkaiden brändien muunnossarjoja.

Kuinka paljon pyörän muunnossarja maksaa?

Sähköpyörän muunnossarjojen hinnat voivat vaihdella merkittävästi sen mukaan, mitä osia ja ominaisuuksia muunnossarja sisältää, minkä merkin ja mallin valitset, ja mistä ostopaikasta ostat sen. Yleisesti ottaen sähköpyörän muunnossarjan hinta voi vaihdella noin 200 eurosta yli 1000 euroon. Muunnossarjan hintaan vaikuttaa eniten sähkömoottorin koko ja teho, sekä akun kapasiteetti. Suurempi moottori ja akku ovat yleensä kalliimpia, mutta saattavat pidemmän päälle olla rahanarvoinen lisäsijoitus. Lisäksi joissakin muunnossarjoissa voi olla muita lisävarusteita, kuten esimerkiksi koko jarrujärjestelmän päivityssetti. On tärkeää huomata, että muunnossarjan hinta ei välttämättä sisällä kaikkia tarvittavia osia ja asennustyötä, joten muunnossarjan asennukseen voi liittyä lisäkustannuksia. Varmista aina, että muutossarja sisältää varmasti kaikki juuri sinun tarvitsemasi komponentit ja tarvikkeet. On suositeltavaa valita luotettava ja asiantunteva pyöräkorjaaja, joka pystyy tekemään muunnossarjan asennuksen ja tarvittavat muutokset pyörään ammattitaidolla. Ennen sähköpyörän muunnossarjan hankintaa on hyvä tutkia erilaisia vaihtoehtoja ja vertailla hintoja eri myyjien välillä. On myös suositeltavaa lukea arvosteluja ja kokemuksia muilta käyttäjiltä, jotta saat paremman käsityksen eri muunnossarjojen laadusta ja toimivuudesta.


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

2 thoughts on “Sähköpyörän muunnossarjat opas

 • 2017 hankittu muunnossarja. Viime vuonna ei lainkaan ajoa eli akku tod näk täysin tyhjä. Nyt ei akku lataudu. Kun akku on paikallaan ja latauksessa kaikki toimii, mutta heti kun laturin irrottaa, sammuu pyörä kokonaan. Onko akku vaihtokunnossa?

  Reply
  • Moro! Akun latautumattomuus ja pyörän sammuminen heti laturin irrottamisen jälkeen viittaavat siihen, että akku olisi vaihtokunnossa. Akun tyhjentyminen täysin tyhjäksi ja sen jättäminen ilman latausta pitkäksi aikaa aiheuttaa joskus vastaavia ongelmia.

   Ennen kuin vaihdat akun, niin kannattaa vielä kokeilla antaa akun latautua pidempään, jopa yön yli. Jos akku on todella täysin tyhjä, se voi vaatia enemmän aikaa ennen kuin se alkaa latautua.

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *