OppaatSähköpyörät

Usein kysyttyjä kysymyksiä sähköpyörän akuista

Sähköpyörä on ympäristöystävällinen ja kätevä kulkuväline, joka yleistyy koko ajan. Akuilla on suuri merkitys sähköpyörien toiminnassa ja siksi monilla meistä herääkin kysymyksiä niiden käytöstä ja ylläpidosta.

Tämän blogin tarkoituksena on vastata niihin kysymyksiin, joita sinulla saattaa olla sähköpyörän akuista ennen ostopäätöksen tekemistä.

Toivomme, että tämä blogi auttaa sinua ymmärtämään paremmin sähköpyörän akkujen toimintaa ja että löydät täältä vastauksia kaikkiin kysymyksiisi. Jos sinulla on lisää kysymyksiä, joita haluaisit meidän käsittelevän, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä.

Jos olet uusi sähköpyörien käyttäjä tai harkitset sellaisen ostamista – älä huoli, sähköpyörän lataaminen on helppoa. On kuitenkin olemassa muutamia niksejä ja vinkkejä, joiden avulla voit saada kaiken irti akustasi ja ylläpitää sitä tehokkaasti.

Vaikka tarkemmat yksityiskohdat vaihtelevat eri valmistajien ja akkukokojen ja -tyyppien välillä, kaikilla sähköpyörillä on samanlainen lataustapa. Sähköpyörän akku voi olla pyörän rungon ulkopuolella, josta se on irrotettavissa. Vaihtoehtoisesti se voidaan asentaa rungon sisäpuolelle ylä- tai alaputkeen, jolloin sitä kutsutaan ”integroiduksi akuksi”. Sähköpyörän akku voidaan ladata yksinkertaisesti kytkemällä se tavalliseen verkkovirtapistorasiaan.

Tarvitsenko erikoispistokkeen akun lataamista varten?

Et tarvitse. Sähköpyörän mukana toimitetaan latauskaapeli, jonka toisessa päässä on akkupistoke, ja tavallinen pistoke, joka sopii toisessa päässä olevaan verkkopistorasiaan. Sinun on käytettävä valmistajan erityisesti pyörälle ja/tai akulle toimittamaa latauskaapelia varmistaaksesi, että se on yhteensopiva ja näin ollen turvallinen.

Kuinka kauan sähköpyörän akun lataus kestää?

Latausaika vaihtelee akun koon mukaan, mutta keskimäärin sähköpyörän akkujen lataaminen täyteen kestää 3-4 tuntia.

Latautuuko sähköpyörän akku polkiessasi?

Toisin kuin regeneratiivisilla akuilla varustetut hybridiautot, useimmat sähköpyörät eivät lataudu polkiessasi.

Kuinka säilyttää sähköpyörän akkua turvallisesti?

Suosittelemme, että sähköpyörän akku poistetaan ja säilytetään erillään sähköpyörästäsi. Ihannetapauksessa akkua tulisi säilyttää huoneenlämmössä, etenkin pidempiä aikoja. Jos esimerkiksi säilytät sähköpyörääsi tallissa talvella rajoitetusti käytössä, suosittelemme sähköpyörän akun säilyttämistä sisätiloissa. Liian alhaiset lämpötilat voivat aiheuttaa akun huonontumista ja vaurioittaa litium-ionikennoja. Sähköpyörän ja akun erillään säilyttäminen vähentää myös varastamisen riskiä.

Milloin sähköpyörän akku tulisi uusia?

Koska akun kennot heikkenevät ajan myötä, on väistämätöntä, että sähköpyöräsi akku on lopulta vaihdettava. Akusta riippuenkäyttöiän tulisi olla 15 000–50 000 kilometriä, kunnes akku on viimein vaihdettava uuteen.

Vanhan akun hävittäminen on helppoa. Jälleenmyyjät voivat ottaa takaisin sähköpyörän akut ilmaiseksi ja lähettää kierrätykseen. Tietyn alueen kierrätysprosessista riippuen yli 80 % arvokkaista raaka-aineista voidaan ottaa talteen ja kierrättää sähköpyörän akusta.

Voinko käyttää toisen valmistajan akkua pyörässäni?

On olemassa monia erilaisia sähköpyörän akkuja, tai tarkemmin sanottuna akkukoteloita. Kotelon sisältä löydät tavallisia litium-ioniakkuja useilta tunnetuilta merkeiltä, joista tunnetuimpina Samsung, LG ja Bosch. Sähköpyöräsi on suunniteltu toimimaan tietyllä jännitteellä, kuten 36V, 48V tai 52V, joten tarvitset akun ja akunhallintajärjestelmän, joka vastaa näitä jännitteitä.

Jos akut ovat samalla jännitteellä ja niillä on samanlaiset kiinnikkeet ja sähköliitäntännät, ne käyvät todennäköisesti päittäin. Jotkut valmistajat kuitenkin valmistavat ainutlaatuisia akkukoteloita, jotka sopivat vain heidän pyöriinsä, joten vaikka näiden koteloiden akkukennot voidaan vaihtaa, itse kotelot eivät ole vaihdettavissa muiden pyörämerkkien kanssa. Myös pyörien akunhallintajärjestelmät saattavat olla erilaisia, joten emme kuitenkaan suosittele vaihtamaan eri akkua kuin pyörään suunniteltua.

Millä akulla on pisin kantama?

Sähköfillareiden akkujen kapasiteetit mitataan niiden ampeerituntimäärällä. Useimmissa markkinoilla olevissa e-bikeissä on 10,4Ah:n, 11,6Ah:n, 14Ah:n tai 21Ah:n akku, ja korkeampi luokitus vastaa pidempää ajoa latausta kohden. Se, kuinka kauan akku kestää yhdellä latauksella, riippuu myös moottorin avustustasosta, tie- ja sääolosuhteista ja muista tekijöistä. Esimerkiksi sähköfatbiket ovat yleensä raskaampia ja käyttävät enemmän moottoritehoa kuin ”normaalit” sähköpyörät, joten ne usein tyhjentävät akun nopeammin kuin muut pyörät.

Kuinka paljon sähköpyörän akut maksavat?

Sähköpyörän akut ovat tyypillisesti se kallein komponentti. Tyypillisesti 48 V/11 Ah:n akun voit olettaa maksavan noin 500 euroa. Nämä hinnat vaihtelevat tietysti valmistajan mukaan, joten kannattaa ehdottomasti vertailla ennen ostopäätöksen tekoa. Jos uudelleenkennotat vanhan akun, sen pitäisi maksaa vähemmän kuin uuden akun ostaminen.

Mitä sähköpyörän akun lataus maksaa?

Lue tarkat tiedot sähköpyörän akun lataamisen hinnasta täältä.

Voiko sähköpyörällä ajaa ilman akkua?

Sähköpyörät ovat loppupeleissä aivan kuten tavallisetkin polkupyörät ja niillä voi ajaa ilman akkua. Moottori ei vastusta menoa, jos ajat elektroniikka pois päältä. Kannattaa toki huomioida, että moottorin, akun, ja lisävarusteiden tuoma lisäpaino hieman raskauttaa polkemista – ei kuitenkaan paljoa!

Vinkit sähköpyörän akkuihin

• Lataa akku 80–90 prosenttiin, jotta saat maksimoitua akun käyttöiän.

• Hanki suurin mahdollinen akku sähköpyörääsi, jotta saat silti kohtuullisen kantaman ja erittäin pitkän käyttöiän rajoittamalla latausjännitettä.

• Vältä altistamasta akkua korkeille lämpötiloille. Säilytä akut viileässä ja kuivassa paikassa 50–60% varauksella.

• Älä lataa erittäin kylmissä tai erittäin kuumissa lämpötiloissa.

• Korkeassa lämpötilassa ja korkeassa jännitteessä käytetty aika tekee huonoa akun kennoille.

• Akut heikkenevät myös pelkästään kaapissa säilytettynä, joten muista ajaa sähköpyörälläsi niin paljon kuin mahdollista!


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *