OppaatSähköpyörät

Käytetty sähköpyörä – katso nämä vinkit hankintaan

Jos etsit sähköpyörää, saatat harkita sellaisen ostamista käytettynä. Älä anna tiukan budjetin estää sinua hankkimasta uutta sähköpyörää, sillä käytetyn fillarin hankinta voi olla oikea ratkaisu sinulle. Markkinoilla on tarjolla paljon uudehkoja, laadukkaita ja vähän ajettuja sähköpyöriä lompakkoystävälliseen hintaa.

Mutta käytettynä ostamiseen liittyy aina myös riskejä. Jos et ole varovainen, saatat tuhlata rahasi rikkinäiseen tai huonolaatuiseen pyörään, joka jättää sinut tien päälle ennemmin tai myöhemmin. Saatat myös tietämättäsi ostaa varastetun sähköpyörän ja mahdollisesti aiheuttaa ongelmia itsellesi.

Tämä artikkeli on opas käytetyn sähköpyörän ostamiseen. Se sisältää listan tärkeitä kysymyksistä, jotka on hyvä kysyä sekä itseltäsi että myyjältä varmistaaksesi, että saat itsellesi sopivan pyörän – etkä rahareikää tai todella arvokasta paperipainoa.

Päätä minkä tyypin sähköpyörän haluat

Ensimmäinen ja ehkä tärkein askel käytetyn sähköpyörän hankinnassa on ymmärtää, mitä todella tarvitset ja haluat tulevalta sähköpyörältäsi. Selatessasi markkinapaikkoja löydät satoja erilaisia malleja, mikä voi vaikeuttaa oikean mallin valitsemista. Siksi on parasta rajata vaihtoehtojasi esittämällä itsellesi muutama tärkeä kysymys.

Kysy nämä itseltäsi:

  • Kuinka pitkän akkukeston tarvitset? Mitä enemmän kilometrejä tarkoituksenasi on ajaa per lataus, sitä isomman akun tarvitset. Oletko miettinyt mitä sähköpyörän lataus maksaa? Kurkkaa hyödyllinen oppaamme aiheeseen täältä.
  • Millaisessa maastossa suunnittelet ajelevasi? Jos tarkoituksenasi on ajella pelkästään päällystetyillä teillä, riittää sinulle citysähköpyörä vallan mainiosti. Jos tarkoituksena on poiketa sivupoluille, on silloin fiksua kääntää katse sähkömaastopyörien tai sähköfatbikejen suuntaan.
  • Tarvitsetko jousitusta? Kaupungissa ajellessa jousitus ei välttämättä tule tarpeeseen vaan päädyt lopulta maksamaan siitä ylimääräistä. Toisaalta jos pyörää on tarkoitus näyttää kinttupoluille ja haastaville metsäpätkille, kannattaa harkita etujousitetun tai jopa täysjousitetun mallin hankintaa.
  • Pidätkö pystysuorasta istuma-asennosta? Juuri itselle parhaiten sopiva ajo-asento määrittää paljon millainen pyörä tulisi hankkia. Mitä pystymmästä ajo-asennosta tykkäät, sitä enemmän kannattaa kallistua normaalin citypyörän puoleen. Jos puolestaan hakusessa on hieman nopeamman asennon ajopeli, voi esimerkiksi gravelsähköpyörä tai maantiesähköpyörä tulla paremmin kyseeseen.
  • Joudutko usein kuljettamaan paljon tavaroita mukanasi? Paljon tavaroita mukana kuljettavan kannattaa silmäillä sähköpyöriä, jotka ovat varustettu tarakalla suoraan tehtaalta tullessaan.
  • Ovatko vaihtoakut ja varaosat helposti saatavilla? On myös tärkeää miettiä vaihtoakkuja. Jos olet silmäillyt halvemman hintaluokan ”kiinapyöriä”, ei niihin välttämättä ole saatavilla vaihtoakkuja tai varaosia helposti ja nopeasti. Tuotteiden etsiminen ja tilaaminen Kiinasta aiheuttaa oman päänvaivansa.
  • Tarvitsetko paljon vaihteita? Luonnollisesti kaupungissa ajellessa isolle pakalle vaihteita ei välttämättä ole hirveää tarvetta, kun taas metsäpolkuja sotkevalle 3-7 vaihdetta ei välttämättä ole tarpeeksi.
  • Etsitkö yksinkertaista, edullista sähköpyörää vai haluatko kaiken uusimman tekniikan? Uudet ja monimutkaisemmat tekniikat tarkoittavat usein korkeampaa hintaa ja voivat myös mahdollisesti aiheuttaa enemmän ongelmia.
Uudenkarhea käytetty sähköpyörä voi olla uudenveroinen

Mistä käytetty sähköpyörä edullisesti?

Nyt kun olet saanut vastattua itsellesi ylläoleviin kysymyksiin, on aika alkaa etsiä sitä omaa helmeä. Käytetyn sähköpyörän löytämiseen on useita tapoja, kuten paikallisilta pyöräliikkeiltä kysyminen, ystävien kautta tai netin markkinapaikoilta kuten tori.fi tai nettimoto.com. Riippumatta siitä, mistä löydät unelmiesi pyörän, älä missään tapauksessa osta pyörää sokkona koeajamatta. Mene aina paikanpäälle tarkistamaan ja koeajamaan fillari.

Vinkkejä pyörän valintaan

  • Pyörän ikä. Nyrkkisääntönä – mitä uudempi, sen parempi. Sähköpyörät kehittyvät nopeasti joten uudemmissa pyörissä on yleisesti parempi geometria, paremmat komponentit ja myös parempi moottori. Fillaristi.fi suosittelee, että vältä sähköpyöriä, jotka ovat yli kaksi vuotta vanhoja. Tämä voi kuulostaa kovalta, mutta se on lopulta sen arvoista.
  • Ajokilometrit. Mitä enemmän sähköpyörällä on ajettu, sitä enemmän se todennäköisesti on kulunut. Kannattaa myös selvittää, millaisessa maastossa edellinen omistaja on fillarillaan ajellut.
  • Onko pyörää huollettu? Jokaikinen fillari tulisi huoltaa ihan minimissään kerran vuodessa. Sähköpyörissä kaikkien komponenttien kuten moottorin, ohjausyksikön ja akkujen vuosittainen kuntotarkistus ja mahdollinen huolto on ensiarvoisen tärkeää. Moottorin ohjelmistoon on todennäköisesti myös tullut päivityksiä, jotka on hyvä ajaa sisään.
  • Miksi pyörä on myynnissä? Haluaako myyjä päästä eroon pyörästä vian takia vai onko myyntiin jokin uskottava syy? Ole varovainen erityisesti, ettei pyörässä ole vakavaa sähkövikaa, sillä sähkövikojen korjaaminen voi tulla lopulta erittäin kalliiksi. Varo myös, ettei pyörää ole varastettu. Yleensä varastetut pyörät tunnistaa helpoiten epäilyttävän edullisesta myyntihinnasta, sillä varas haluaa mahdollisimman nopeasti eroon varastetusta tavarasta.
Onko täysjousitettu sähkömaastopyörä se sinun juttusi?

Paikan päälle kartoittamaan pyörän kunto

Vaikka myyjä olisi todella mukava ja tuntuu että hänestä saattaa tulla uusi paras kaverisi, älä unohda koeajon ja pyörän perusteellisen tarkastuksen tärkeyttä. Ensivaikutelma on myös tärkeä – Jos pyörä on pakkautunut likaan ja heitetty hätäisesti maahan, on todennäköistä, että omistajakin on ollut melko välinpitämätön huoltojen kanssa. Puhtaasta pyörästä on myös helpompi havaita viat. Tutki ensin pyörän kunto ja vie se lopuksi koeajolle.

Näihin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota tutkiessasi pyörän kuntoa sekä koeajolla

  • Aja pyörällä mäkeä ylös. Jos moottori ja akku on kunnossa, fillari antaa täyden tehon ylämäkeen. Jos ei, pyörässä voi olla vikaa
  • Aja pyörällä kaikilla tehotiloilla. Näin varmistut, että ne varmasti toimivat
  • Tarkista matkamittari. Vastaavatko ajetut kilometrit pyörän nykykuntoa? Jos ei, kysy miksi ei.
  • Tarkista akun ja moottorin kotelot. Jos kotelot näyttävät avatuilta, voi olla mahdollista, että pyörää on korjailtu aiemmin.
  • Tarkista, että vikavaloja ei pala. Tämä on itsestäänselvyys, mutta saattaa usein jäädä tarkistamatta monelta
  • Kuuntele ylimääräisi ääniä. Korvat höröllä kuuluuko fillarista ääniä, jotka eivät kuulu moottorin ja pyörän normaaliin toimintaan.
  • Varmista, että laturi ja avain ovat mukana ja että ne toimivat pyörän kanssa

Tarkista myös pyörän mekaaninen kunto

  • Onko navoissa, kammissa, ohjaustangossa jne. välystä?
  • Onko rungossa tai hitsauksissa halkeamia?
  • Onko pyörä päässyt ruostumaan?
  • Tarkista jousituksen, vaihteisto ja jarrujen toiminta.

Jos pyörä on vastikään huollettu ja siinä on moderni vetojärjestelmä, kuten Bosch tai Shimano, voit myös kysyä myyjältä, onko diagnostiikkaraporttia saatavilla, joka osoittaa, että sähköjärjestelmä on hyvässä toimintakunnossa.

Sähköpyöräileminen luonnon helmassa rauhoittaa mieltä

Kauppojen lukkoon lyöminen

Löysit itsellesi mieluisan sähköpyörän, joka menee tarkastuksiesi läpi ja olet nyt valmis tekemään kaupat. Onnea! Älä kuitenkaan vielä hoppuile rahojen kanssa. Useimmiten myyjä on valmis tulemaan hieman alemmas alkuperäisestä pyyntihinnasta. Neuvottele siis hinnasta vielä myyjän kanssa, joka puolestaan on todennäköisesti valmis antamaan ainakin pienen alennuksen. Älä kuitenkaan tingi hinnasta etukäteen sähköpostitse, vaan jätä tinkaaminen paikan päälle, näin vähennät kaikkien ärtymistasoa. Lopuksi kannattaa vielä tehdä sähköpyörästä kauppakirja molemmille osapuolille.

Käytetyn sähköpyörän ostaminen on loistava tapa pitää sähköpyörät tien päällä ja poissa kaatopaikoilta. Käytetyt sähköfillarit edullisine hintoineen myös auttavat useampia ihmisiä valitsemaan pyöräilyn autoilun sijaan. Toivomme, että tämä opas auttaa sinua löytämään uuden kumppanisi – hyviä ostoksia!


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

One thought on “Käytetty sähköpyörä – katso nämä vinkit hankintaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *