UutisetVertailut

Sähköpyöräily ei mukamas ole urheilua?

Yleisin kuulemani vastaväite maastopyöräilijöiltä, kun yritän ehdottaa heille sähköpyörää on: ”Se on huijausta.” tai ” Ei se ole urheilua.” Niin pyöräilyn kuin sähköpyöräilyn harrastajana, omasta kokemuksestani tiedän, että väite ei pidä paikkaansa. Tähän saakka on muiden vakuuttaminen sähköpyöräilyn rankkuudesta ollut haastavaa todellisten faktojen puuttuessa – onneksi nyt on joku senkin mitannut.

E-Mountainbike magazine testasi onko sähköpyöräily todella huijaamista vai ei. He käyttivät testireittinä kuljettajille tuttua reittiä, jolla oli nousua yhteensä 125 metriä ja pituutta 5,5 kilometriä. Testilenkin he jakoivat seitsemään eri osaan perustuen maastoon.

Reitin suoritti kaksi eritasoista pyöräilijää – toinen ammattilainen ja toinen pyöräilyn harrastaja. Molemmat ajoivat lenkin kolme kertaa niin tavallisella kuin sähköpyörälläkin. Ohjeistukseksi vauhdin suhteen oli annettu ajaa rennolla tahdilla, jolla ajaminen on perusvarmaa ja hauskaa. Molemmilta pyöräilijöiltä mitattiin sykettä, tehontuottoa, kadenssia ja nopeutta.

Testipyörinä toimivat Haibiken Xduro Nduro Pro malli, sekä Canyon SPectral Enduro pyörä. Molemmat pyörät varustettiin samanlaisilla renkailla – muutoin pyörien ominaisuuksia ei muutettu. Canyonin painoksi mitattiin 12,84 kg ja Haibiken 22,8 kg. Testissä Boschin moottorilla varustettua sähköpyörää käytettiin jatkuvasti Turbo teholla, jolloin avustus oli jopa 300 % riippuen vaihteesta ja kadenssista.

Tässä kohtaa varmaan sinäkin mietit päässäsi, että sähköpyöräilijä ei ikinä voisi urheilla yhtä kovin. Alla ovat suoraan lainatut tulokset E-Mountainbike magazine lehdestä.

Osuus 1. Asfaltti siirtymä

Matka: 240 m | Korkeusero: 0 m |Keskimääräinen nousu: 0 %

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: –13 %

Tehontuotto: -38 %

Kadenssi: +16 %

Nopeus: +47 %

Kyllä, pyöräilijä veti pidemmän korren kuntoilun suhteen. Huomattavaa kuitenkin reilusti suurempi keskinopeus jo tasaisessa maastossa kiitos sähköpyörän vääntävän moottorin, joka vauhdittaa pyöräilijän matkaan nopeammin.

Osuus 2. (Asfalttia)

Matka: 350 m | Korkeusero: +33 m | Keskimääräinen nousu: 9,4 %

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: –9 %

Tehontuotto: +4 %

Kadenssi: +22 %

Nopeus: +193 %

Sähköpyörä osoitti vahvuutensa nousuissa kun moottori innosti pyöräilijää polkemaan kovemmin ja nopeammin. Sähköpyöräilijä tuotti jopa muutaman watin enemmän energiaa samaan aikaan kun syke pysyi alempana ja nopeus lähes kolminkertaisena verrattuna perinteiseen pyörään. Vaikka kyseessä onkin asfaltoitu pätkä, antaa sähköpyörä vatsanpohjia kutittavan tunteen yliluonnollisista voimista.

Osuus 3. Ylämäki (polkua)

Matka: 550 m | Korkeusero: +68 m | Keskimääräinen nousu: 12,4 %

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: –15 %

Tehontuotto: -29 %

Kadenssi: +39 %

Nopeus: +122 %

Tässä vaiheessa molempien pyöräilijöiden syke nousi reilusti ajettaessa tavallisella pyörällä kun taas sähköpyörällä syke säilyi lähes tasaisena koko matkan. Tavallinen pyörä veti kuitenkin kuntoilun suhteen jälleen pidemmän korren ja pidät minua jo varmaan hulluna kun väitän sähköpyöräilyn olevan edelleen rankkaa kuntoilua. Malta kuitenkin loppuun saakka.

Osuus 4. Tasaista

Matka: 1020 m | Korkeusero: +10 m | Keskimääräinen nousu: 1 %

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: –19 %

Tehontuotto: -34 %

Kadenssi: +11 %

Nopeus: +41 %

Sähköpyörä häviää kuntoilun osalta jälleen – kulkien kuitenkin edelleen reilusti nopeammin. Sähköpyörällä tasaiset siirtymät sujuvat varsin kevyesti tehden niistä enemmänkin nautiskelua ja hauskanpitoa kuin hikistä treeniä. Jatketaan.

Osuus 5. Ylämäki (polkua)

Matka: 140 m | Korkeusero: +14 m | Keskimääräinen nousu: 10 %

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: –23 %

Tehontuotto: -45 %

Kadenssi: -7 %

Nopeus: +92 %

Kevyessä ylämäessä ei sähköpyöräily ole edelleenkään kovaa kuntoilua, mutta avustuksen avulla tuntuu tällainen pätkä jo mukavalta tekniseltä polulta eikä niinkään puurtamiselta ylämäkeen. Tavallisellakin pyörällä varsin helposti poljettava ylämäki, ei kuitenkaan vielä hauskaa ajelua.

Osuus 6. Alamäki

Matka: 530 m | Korkeusero: -117 m | Keskimääräinen nousu: -22 %

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: –17 %

Tehontuotto: – %

Kadenssi: – %

Nopeus: -5 %

Alamäessä eivät pyöräilijät paljoa kuluttaneet energiaa polkemiseen, joten tehontuottoa ei ole ilmoitettu. Kevyemmällä tavallisella polkupyörällä alamäki taittuu hieman nopeammin kuin sähköpyörällä. Sähköpyörä ohjautuu kuitenkin merkittävästi paremmin irtonaisella maalla kiitos alemman painopisteen ja korkeamman painon, joka liimaa pyörän paremmin maahan kiinni. Aloittelevalle kuljettajalle sähköpyörä tuntuu turvallisemmalta ja vakaammalta ajokilta jyrkissä mäissä ja juurakoissa. Painavan sähköpyörän ohjaus on kuitenkin huomattavasti raskaampaa, minkä jokainen joka on ajanut motocrossia varmasti ymmärtää. Painavan pyörän ohjaus vaatii enemmän energiaa ja ajaminen toimiikin koko kropan tehokkaana treeninä.

Osuus 7. Siirtymä (asfalttia)

Matka: 1690 m | Korkeusero: –8 m | Keskimääräinen nousu: -0,5 %

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: –16 %

Tehontuotto: -37 %

Kadenssi: -6 %

Nopeus: +28 %

Sähköpyörä oli hieman nopeampi siirtymällä kun taas tavallinen pyörä kulutti edelleen enemmän energiaa.

Kuudella osuudella seitsemästä tavallinen pyörä kulutti enemmän energiaa eikä käsityksesi kuntoilusta ole varmaan vieläkään muuttunut. Avataan mittauksia hieman lisää ja kerätään keskiarvot kaikista osuuksista.

Keskiarvot

Matka: 4 520 m | Korkeusero: 125 m |

Sähköpyörän aika: 14:29 min

Keskinopeus: 18,64 km/h

Tavallisen pyörän aika: 21:40 min

Keskinopeus: 12,64 km/h

Syke: –11 %

Tehontuotto: -40 %

Kadenssi: +5 %

Nopeus: +33 %

Sähköpyöräilijä kulutti lenkillään 40% vähemmän energiaa, mutta oli 33% nopeampi. Siinä missä tavallisella pyörällä kiertää lenkin tunnissa vajaa kolme kertaa, kiertää sen sähköpyörällä yli neljä kertaa. Eli tunnissa käytetty energia on lähes yhtä suuri kuin tavallisella pyörällä kulkiessa. Mikä kuitenkin merkittävintä, sähköpyörällä hauskaa riittää huomattavasti enemmän ja alamäenkin kerkeää laskemaan neljään kertaan. Huomattavasti hauskempaa treeniä siis!

Kun testaajat ajoivat saman lenkin, mutta tällä kertaa nostivat vauhdin mukavuusalueensa ulkopuolelle huippuunsa, alkaa homma käydä vielä kiinnostavammaksi. Tällä kierroksella kuljettajien tehontuotto sähköpyörällä oli 45-101 % enemmän verrattuna mukavuusalueella ajamiseen, mikä nosti tehontuoton jopa 55 % korkeammaksi verrattuna tavalliseen pyörään. Erityisesti ylämäissä tehontuotto oli sähköpyörän eduksi, mikä saattaa kuulostaa alkuun oudolta. Luotto sähköpyörän avustukseen antaa kuitenkin kuljettajan käyttää enemmän energiaansa ylämäissä, jolloin myös syke nousee korkeammaksi sähköpyörällä.

Maastopyöräilyä vakavissaan harrastaville voi sähköpyörä toimia hyvänä peruskunnon kohottaja, sillä sähköpyörälle senkin ajan jonka normaalisti käyttäisi maantiellä, voi käyttää poluilla. Hupi pyöräilijälle on sähköpyörä vähintään yhtä hyvä kuntoiluväline kuin tavallinenkin – tosin sähköpyörällä polulle tekee mieli lähteä joka päivä.


Image with Link
Tutustu parhaisiin fillareihin ja pyöräilytarvikkeisiin Kuntokaupassa
Kuntokaup Image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *